latinica  ћирилица
21/10/2019 |  13:02 ⇒ 17:45 | Аутор: СРНА

Бањалука први град у БиХ са четбот сервисом на Виберу (ФОТО)

Бањалука је први град у БиХ који је увео дигитални сервис четбот на Виберу, путем којег ће грађани на једноставнији начин моћи да добију информације из градске администрације, изјавио је градоначелник Игор Радојичић.

Радојичић је на представљању овог сервиса рекао да је четбот предвиђен Стратегијом развоја града, у којој је једна од четири фокусне области - област паметних градова.

- То подразумијева увођење информационих технологија у све услуге у граду - административне, саобраћајне, комуналне дјелатности или пољопривреду - рекао је Радојичић.

Он је појаснио да се четбот налази унутар Вибер заједнице града Бањалука, која броји више од 28.000 регистрованих корисника, те пружа могућност како постојећим, тако и новим корисницима, да брзо добију све потребне информације о услугама које пружа градска администрација.

- Четбот обухвата информације које се нуде корисницима, а одабране су на основу статистике најпосјећенијих услуга и страница на сајту града, те искустава одјељења у раду са грађанима. Преко Вибера грађани могу добити информацију о најтраженијим услугама, адресама и радном времену - рекао је Радојичић.

Радојичић је нагласио да су град Бањалука и компанија Вибер наставили успјешну сарадњу и на четботу, будући да је ово трећа иновација коју град реализује са том компанијом.

- На Вибер заједницу града надограђени су стикери са мотивима Бањалуке, док је трећа надоградња четбот - рекао је Радојичић.

Он је најавио да ће ове седмице бити одржан састанак о увођењу електронске грађевинске дозволе од 1. јануара.

- Ријеч је о пилот-пројекту који ове седмице почиње са разрадом у Градској управи заједно са међународним консултантима и гдје би једношалтерски систем издавања грађевинске дозволе био преведен у електронску форму - рекао је Радојичић.

Унапређење постојеће Вибер заједнице града Бањалука финансијски је подржала компанија Проинтер ИТСС, чији је директор Бојан Вујић изразио задовољство што су допринијели увођењу овог дигиталног сервиса.

- Четбот је модеран сервис који на бржи и једноставнији начин омогућава комуникацију Градске управе са грађанима путем Вибера. Сервис је производ компаније Проинтер - развили су га наши стручњаци заједно са глобалним ИТ партнерима - рекао је Вујић.

Вујић је изразио задовољство што је Бањалука први град у БиХ који од данас има нову могућност комуникације са грађанима.

Директор Сектора за маркетинг и односе са јавношћу у компанији Ракутен вибер Зерена Канцева рекла је да четбот представља напредни дигитални инструмент на њиховој платформи који ће убрзати и обогатити комуникацију међу грађанима и посјетиоцима Бањалуке.

- Сигурни смо да ће позитивна искуства корисника четбот апликације града Бањалука на Виберу поставити нове стандарде и допринијети даљем развоју комуникације међу градовима, развоју административних услуга и квалитета комуникације свих грађана који користе ову апликацију компаније Ракутен вибер - изјавила је Канцева.