latinica  ћирилица
21/10/2019 |  14:13 ⇒ 16:09 | Аутор: СРНА

Стопа наталитета у БиХ - најнижа у Европи

Стопа наталитета у БиХ је најнижа у Европи, будући да статистички на једну жену дође 1,3 дјеце, а евидентан је и велики проблем одласка младих, упозорила је данас директор Популационог фонда УН Источне Европе и Централне Азије Алана Армитаж.

Армитажева је указала да је у овом региону дошло до драматичних промјена када је ријеч о демографским промјенама, јер се све мање људи одлучује да има више дјеце или да има дјецу уопште.

- Мање дјеце значи да становништво у Југоисточној Европи постаје све мање и старије, тако да су владе у овим земљама забринуте због овог проблема који може довести до тога да инфраструктура државе постане неодржива - рекла је Армитажева на дводневној конференцији "Популацијска динамика, људски капитал и одрживи развој у Југоисточној Европи", која је почела данас у Сарајеву.

Према њеним ријечима, рјешење је стварање окружења која су позитивна и подстицајна и у којима млади желе да живе, могу да остваре амбиције, те изграде будућност какву желе.

Она је истакла да регион Југоисточне Европе има највишу стопу незапослености младих глобално, додајући да се у овим земљама велики проценат младих не образује, а нису ни запослени, због чега настоје да оду.

Армитажева је навела да у земљама Југоисточне Европе има много талентованих младих, али је потребно наћи начин за искориштавање њиховог потенцијала.

Министар цивилних послова у Савјету министара у техничком мандату Адил Османовић поновио је да се БиХ сусреће са негативним трендом одласка младих, али и грађана средње доби, који одлазе у развијене земље ради проналаска посла и бољих могућности.

Према његовим ријечима, из БиХ одлазе не само они који немају посао, већ и они који су имали запослење у земљи, али иду за већим могућностима јер су плате мале.

- БиХ у сарадњи са УН и другим невладиним организацијама покушава да да одговор на ово изазовно и тешко питање. Нисмо срећни што се налазимо у самом врху када је ријеч о одласку, прије свега, младих из БиХ - рекао је Османовић.

Према његовим ријечима, у рјешавање овог проблема морају се укључити сви нивои власти у БиХ.

Османовић је рекао да је у БиХ потребно израдити стратегије које се односе на економски развој, популацију, побољшање здравствене заштите, образовног система, којим би младима било понуђено оно што очекују, а то су веће могућности.

- Након закључака са ове конференције, одржаћемо састанак са представницима ресорних министарстава у земљи како бисмо радили на изради конкретних стратегија које могу дати конкретна рјешења - рекао је Османовић.

Вођа истраживачког тима Института за демографију у Бечу Томаш Соботка рекао је да се земље Југоисточне Европе суочавају са великим смањењем броја становника, али и њиховим старењем.

- Узрок је ниска стопа фертилитета, као и одлука младих да оду из своје земље како би пронашли запослење и формирали породицу у другим регијама - истакао је Соботка и додао да неке земље у региону имају трендове емиграције, без обзира што је у земљи забиљежен знатан економски развој.

Према његовим ријечима, потребно је створити пријатељско друштво које ће бити усмјерено на породицу и младе, због чега је потребна боља економија.

Соботка је навео примјер Естоније која у посљедњих неколико година омогућава да оба родитеља оду на породиљско одсуство на двије до три године и да током читавог одсуства примају пуну плату, а могу и повремено да раде.

Ова конференција окупила је представнике власти, академске заједнице, цивилног друштва, УН и других међународних мултилатералних институција у Југоисточној Европи.

Организатор Конференције је Популациони фонд УН у сарадњи са Министарством иностраних послова у Савјету министара у техничком мандату, Савјетом за регионалну сарадњу и Економском комисијом УН за Европу.