latinica  ћирилица
21/10/2019 |  15:54 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Наступ Српске на Сајму књига посвећен је 500. годишњици Горажданске штампарије

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић отворила је 11. наступ издаваштва Републике Српске на Међународном сајму књига у Београду.

Наступ Републике Српске посвећен је 500. годишњици Горажданске штампарије која је била једна од најранијих српских штампарија.

Горажданска штампарија друга је српска штампарија на Балкану, што значи да ниједан други народ није имао то епохално откриће нити се њиме знао тада служити.

- Наши Љубавићи, Ђураћ и Теодор су отишли у Италију, тамо изучили занат, купили пресу, штампали и онда је измјестили у своје родно мјесто да раде при Храму Св. великомученика Христа Георгија у Доњој Сопотници - прића Биљана Самарџић, ауторка Староставне горажданске књиге.

Српски народ се кроз своју историју за језик и идентитет борио књигом која је велика снага и сила, рекао је минтрополит дабробосански Хризостом.

- Свака књига, а посебно књиге Горажданске штампарије, у себи носе велику поруку која је управо кулминирала обнављање аутокефалности Српске цркве - додао је митрополит. 

- Мислимо на српском језику и пишемо ћирилицом, истом оном ћирилицом, којом је прије пет вијекова Горажданска штампарија, у чијем је знаку и овогодишње репрезентативно представљање Републике Српске, штампала прве књиге - рекла је министарка просвјете и културе Српске Наталија Тривић.

И ове године у оквиру богатог програма путем различитих промоција и трибина и књижевних вечери, широкој сајамској публици биће представљена књижевност, издаваштво и култура Републике Српске као важан дио укупног српског стваралаштва, с посебим циљем да географске границе не могу нити постоје у смислу културног и националног идентитета српског народа и онога што је наслиједио.

- Схватајући значај писма и језика за очување српског народног и личног идентитета у овом турбулентом времену, сматрам да и у овој, и у свакој сличној прилици ,морамо указивати и понаваљати да немамо пречег посла од заједничке, уједињене борбе за очување српског језика и писма, као и српске нематеријалне баштине, традиције и културе у крилу Светосавља - истакао је Млађан Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Београду.

Наступ Републике Српске обиљежиће представљање 43 издавача и 54 промоције на којима ће бити представљено 114 наслова, књига, часописа, зборника и књижевних радова.