latinica  ћирилица
21/10/2019 |  18:19 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Издаваштво Српске на Сајму књиге у Београду представиће 114 наслова

И званично је почело представљање издаваштва Републике Српске на овогодишњем Међународном сајму књига у Београду. Посвећено је 500. годишњици Горажданске штампарије.

- Мислимо на српском језику и пишемо ћирилицом, којом је прије пет вијекова, прве књиге штампала Горажданска штампарија - истакла је министарка просвете и културе Српске, Наталија Тривић, која је и озваничила репрезентативно предствање издаваштва Српске.

Широкој сајамској публици биће представљена књижевност, издаваштво и култура Републике Српске, као важан дио укупног српског стваралаштва с посебим циљем да географске границе не могу нити постоје у смислу културног и националног идентитета српског народа и онога што је наслиједио.

- Морамо указивати и понаваљати да немамо пречег посла од заједничке, уједињене борбе за очување српског језика и писма, као и српске нематеријалне баштине, традиције и културе у крилу светосавља - истакао је Млађан Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Београду.

Српски народ се за језик и идентитет борио књигом, поручио је минтрополит дабробосански Хризостом.

- Свака књига, а посебно књиге Горажданске штампарије, у себи носе велику поруку која је управо кулминирала обнављање аутокефалности српске цркве - нагласио је митрополит.

Горажданска штампарије друга је српска штампарија на Балкану.

- Наши Љубавићи, Ђураћ и Теодор су отишли у Италију, тамо изучили занант, купили пресу, штампали и онда је измјестили у своје родно мјесто да раде при Храму Св. великомученика Христа Георгија у Доњој Сопотници - појаснила је Биљана Самарџић, ауторка Староставне горажданске књиге.

Београдској публици представљена је и књига "Шта су скривиле?"

Ријеч је о страдању 12 беба у бањалучком Клиничком центру '92, која се темељи на свједочењима мајки и аутентичним подацима.

- Доносимо тачне биографске податке за сваку мајку, дијете, од датума рођења до датума смрти, тако да је у много чему ова књига пионир на том пољу - нагласио је историчар Никола Борковић. 

Жељка Тубић из Приједора, мајка једне од 12 бањалучких беба, каже да је бит ове књиге да се тај догађај не заборави, да остане једна писана ријеч јер је то заиста злочин без преседана.

Наступ Српске обиљежиће представљање 43 издавача, 54 промоције на којима ће бити представљено 114 наслова.