latinica  ћирилица
21/10/2019 |  18:46 ⇒ 22:36 | Аутор: РТРС

Протести у Двору у Хрватској; Преиспитати одлуку о радиоактивном отпаду

Због најавље изградње одлагалишта радиокативног отпада на Трговској гори, протестовали су и мјештани Двора у Хрватској.

Придружили су им се грађани и власт Петриње и српски представници Глине.

Истовремено, одборници су на сједници Скупштине одбили да саслушају представљање "Националног програма за збрињавање радиоактивног отпада."

По ко зна који пут, из Двора на Уни послана је порука - НЕ одлагалишту радиоактивног отпада у касарни Черкезовац.

- Моја дјеца остају ту, не желим да се трују. Ко је своју дјецу спремио, то се зна а моја дјеца остају - категорична је Ана Џугумовић из Двора на Уни.

- Послати поруку вијећницима, пошто се у овом тренутку одржава општинско вијеће које смо ми изабрали, да испоштују нас грађане који не желе нуклеарни отпад - каже Владо Рибић, предсједник Штаба за одбрану Двора од радиоактивног отпада.

Општински одбор одбио је да саслуша представнике Фонда за финансирање збрињавања радиоактивног отпада из нуклеарне електране Кршко.

- Општинско вијеће се и даље противи идеји збрињавања радиоактивног отпада на Трговској гори, на подручју општине Двор - наводи Никола Арбутина, начелник општине Двор на Уни, Хрватска.

Забринути су и представници околних општина. Иако Хрватска у Кршком не може више да одлаже отпад, рјешење, кажу, постоји.

- Она може преузети али може и платити. Али она то не жели платити већ жели овдје то нама смјестити. То је проблем Хрватске - категоричан је градоначелник Петриње Даринко Думбовић.

Бранка Бакшић, замјеница градоначелника Глине из српске националне мањине, каже да није направљена студија утицаја на околину.

Студија је у плану, истичу представници Фонда. Тврде, да ће од одлагалишта корист имати локална заједница, јер ће добити новац за развој.

- То се даје као један привредни потицај за заједницу у којој је држава то одлучила направити и кроз тај новац, а то је отприлике 300 милиона куна - нагласио је Хрвоје Прпић, директор Фонда за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива, нуклеарне електране "Кршко".

Ресорна министарка Републике Српске Сребренка Голић нада се да ће Хрватска преиспитати одлуку о изградњи одлагалишта на граници с БиХ и Српском.

На то ће упозорити и на Годишњој конференцији УНДП-а.

- Искористићу прилику да апелујем на амбасаде свих земаља да они дипломатским путем покушају, у разговору са властима Хрватске да ту локацију прилагоде оној локацији што им предлаже Република Словенија а то су мјесто Врбине односно мјесто гдје настаје тај нуклеарни отпад - изјавила је Сребренка Голић, министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске. 

Ресорно министартсво Републике Српске обратило се и српском члану Предсједништва БиХ, Милораду Додику, ради формирања правног експертског тима, који би заступао све локалне заједнице у сливу Уне.