latinica  ћирилица
21/10/2019 |  18:56 | Аутор: СРНА

Одбијен захтјев за одгађање рочишта Асанжу

Судија лондонског суда Ванеса Бараицер одбила је захтјев адвоката оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа да се рочиште у вези са евентуалним изручењем Аустралијанца у САД одгоди на три мјесеца.

Асанж се данас појавио у судници у Лондону, испред које се јутрос окупило неколико десетина његових присталица.

Аустралијанац је суочен са већим бројем оптужби, укључујући и ону за шпијунажу по 17 тачака, за противзаконито присвајање и објављивање података државне одбране у вези са бившим америчким обавјештајним аналитичарем Челси Менинг.

Бараицерова је одбила захтјев правног тима Асанжа да се рочиште одгоди за три мјесеца и потврдила да ће оно бити одржано у фебруару 2020. године, јавио је Си-Ен-Ен.

Адвокат одбране Марк Самерс изјавио је да је његовом тиму потребно више времена за прикупљање и представљање свих потребних доказа.

Асанж се пожалио судији да у затвору Белмарш, гдје служи казну због кршења условне казне, нема приступ било ком од својих или правних докумената и да "не може прописно да размишља".

Главни уредник "Викиликса" Кристин Храфнсон изјавио је да одлука суда представља политички прекршај, да се без сумње ради о политичком гоњењу и да је Асанж политички затвореник.