latinica  ћирилица
21/10/2019 |  22:06 ⇒ 22:07 | Аутор: СРНА

У Београду промоција студије "Сребреница- стварности и манипулације"

Промоцијом дјела "Сребреница - стварност и манипулације" на Сајму књига у Београду у сриједу, 23. октобра, први пут ће бити јавно публикован српски став и научно-стручно виђење догађаја око Сребренице, односно да се на том подручју десио злочин, али не геноцид, што је став и домаћих и страних експерата - учесника међународне научне конференције која је ове године одржана у Бањалуци.
Сребреница-стварност и манипулације - Фото: РТРС
Сребреница-стварност и манипулацијеФото: РТРС

Из Организације старјешина Војске Српске позивају на присуство овој промоцији у Београду с циљем скидања анатеме са Срба и Републике Српске и омче око врата за одговорност за непостојећи геноцид у Сребреници.

Истичу да је промоција ове студије, објављене на српском и енглеском језику, важна за презентацију српској, али и међународној јавности, а очекује се да ће јој присуствовати велики број команданата Војске Републике Српске, адвоката који заступају оптужене пред Хашким трибуналом и публициста који су се бавили појединим темама одбрамбено-отаџбинског рата и догађајима у и око Сребренице.

Главни и одговорни уредник студије, чије је представљање заказано за сриједу од 14.00 до 15.00 часова, јесте Милован Милутиновић, пуковник, ратни начелник Информативне службе Главног штаба Војске Републике Српске.

Милутиновић је и предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске и предсједник Организационог одбора Међународне научне конференције "Сребреница, стварност и манипулације", која је одржана у Бањалуци 12. и 13. априла с циљем утврђивања истине о ратним догађајима у Сребреници и околини од 1992. до 1995. године.

На тој конференцији је представљено 48 реферата 52 аутора и коаутора, од којих је 16 са простора ван подручја бивше Југославије /Русија, САД, Енглеска, Француска, Аустрија, Холандија, Португалија, Швајцарска и Бугарска/, а један од закључака јесте да је снагом аргумента разобличена неоснованост оптужби и пресуда усмјерених против српског народа са намјером да му буде приписана кривица и одговорност за наводни геноцид над бошњачким становништвом Сребренице током јула 1995.

Један од закључака тог скупа јесте и да се злочин у Сребреници у јулу 1995. не може сматрати геноцидом у складу са општеприхваћеном дефиницијом коју је утврдила и међународна конвенција о спречавању и кажњавању злочина геноцида из 1948. године, а која и данас егзистира као инструмент међународног права.

Између осталог је наведено да правне квалификације злочина у Сребреници које је дао Хашки трибунал изрицањем пресуда одређеном броју оптужених и осуђених лица нису засноване на научно, стручно и професионално верификованим чињеницама и доказима, већ углавном на неистинитим и лажним изјавама одређеног броја свједока из реда бошњачког народа и других, те као такве морају бити подвргнуте научној, стручној и професионалној верификацији.

Закључено је и да нема научно потврђених доказа о тачном броју страдалих у борбеним дејствима и ван борбених дејстава у Сребреници у љето 1995. године.

Наглашено је да постоји довољно поузданих чињеница да је злочин у Сребреници циљано добро осмишљен, детаљно испланиран, дуго припреман и успјешно реализован од оперативаца страних обавјештајних служби, финансијски и медијски подржан од војних моћника западних земаља, бошњачког војног и цивилног руководства, са основним циљем прибављања ваљаног алибија за бомбардовање положаја Војске Републике Српске и српског становништва осиромашеним уранијом, у сврху слабљења позиције Републике Српске и дуготрајног и систематског уништења српског народа у Босни и Херцеговини.

Међународну научну конференције "Сребреница, стварност и манипулације" су организовали Организација старјешина ешина Војске Републике Српске, Независни универзитет Бањалука и Институт за истраживање српских страдања у 20. вијеку Београд, а скупу, који је одржан у просторијама Академије наука и умјетности Српске, присуствовали су и највиши званичници Српске и БиХ.