latinica  ћирилица
22/10/2019 |  10:32 ⇒ 11:15 | Аутор: РТРС

Страначко запошљавање у МИП-у БиХ

Синдикална организација МИП-а БиХ доставила је документацију Тужилаштву и Агенцији за истраге и заштиту БиХ документацију у вези са запошљавањем страначких кадрова ПДП-а у Министарству иностраних послова БиХ, преноси портал Инфосрпска.
Игор Црнадак - Фото: РТРС
Игор ЦрнадакФото: РТРС

У тексту се наводи да је 7. маја ове године Синдикална организација МИП-а БиХ послала Управном инспекторату Министарства правде у Савјету министара у техничком мандату документацију, која врви од неправилности и незаконитости у МИП-у, а на коју се се оглушили и министар Игор Црнадак и његов шеф кабинета Саво Шкрба.

- Идентичну документацију Синдикат МИП-а прослиједио је и Агенцији за државну службу, као и кабинету самог министра, замјеника и секретара. Документација садржи велики број, између осталог, примјера злоупотреба функције, страначког непотизма /ПДП/, кршења националне заступљености у МИП-у, кршења одлука и правилника, као и доказе да се на конкурсима примају искључиво партијске колеге и њима подобни. Документација садржи 78 страница доказног материјала - наглашава се у тексту.

Према писању портала Инфосрпска, Синдикат МИП-а је 21. маја поново послао писмо у коме је указано на "директно кршење одлуке, коју је лично потписао министар у техничком мандату Црнадак, а која се тиче услова и начина упућивања службеника у дипломатско-конзуларна представништва, као и самог напредовања у служби гдје постоји низ недосљедности".

У тексту се додаје да су прекршени и споразуми Предсједништва БиХ о ротацији у ДКП, као и национални баланс по попису из 1991. године.

- Синдикат МИП-а је 29. маја ове године имао састанак са Црнатком, када је указано на пропусте, али се ни након тог састанка ништа није промијенило ни за милиметар, а Министарство иностраних послова БиХ је постојало све више и више "министарство ПДП-а" којим је управљао и управља министар у техничком мандату Црнадак и Младен Иванић, који је издавао директиве - наглашава се у тексту.

Извор портала Инфосрпска потврдио је да је Синдикат МИП-а поново, 5. августа, доставио материјал са новим доказима страначког непотизма у овом министарству Управном инспекторату Министарства правде у Савјету министара у техничком мандату.

- Добар дио навода Синдиката МИП-а потврђен је налазом од Управног инспектората Министарства правде који им је достављен 26. септембра. Након прегледаних досијеа по пријави Синдиката МИП-а, у доста случајева је пронађено да нема потврда о радном стажу, а које су обавезно наведене у сваком конкурсу, као и положених јавних испита који су новозапослени дужни положити у року од шест мјесеци након пријема у радни однос - наводи се у тексту.

У тексту се наводи да је "кроз кабинет министра Црнатка, за његовог мандата, прошло 21 лице, што је рекорд од како постоје заједничке институције БиХ".

Извор портала Инфосрпска тврди да је "кабинет министра у техничком мандату потпуно попуњен, сви запослени до сада су збринути или у сједишту или у ДКП, а већина су била именована лица".

Према тврдњама извора портала, "то су углавном све људи из ПДП-а који су збринути по препоруци Младена Иванића, Бранислава Бореновића и Игора Црнатка".