latinica  ћирилица
22/10/2019 |  13:47 | Аутор: СРНА

РХМЗ Српске добио пет агрометеоролошких станица

Директор Републичког хидрометеоролошког завода Томислав Шајић рекао је да ће пуштање у рад пет агрометеоролошких станица, вриједних око 450.000 КМ, које је донирала Влада Јапана, допринијети аграрном сектору Републике Српске у дијелу праћења агрометеоролошких параметара, као неизоставног дијела примарне пољопривредне производње.
Влада Јапана донирала 10 агрометеоролошких станица - Фото: СРНА
Влада Јапана донирала 10 агрометеоролошких станицаФото: СРНА

Шајић је у Сарајеву, након потписивања уговора о примопредаји по пет ових станица хидрометеоролошким заводима Републике Српске и Федерације БиХ, рекао да су у протеклом периоду учињени заједнички напори како би ове активности успјешно биле приведене крају, тако да ће опрема бити инсталирана веома брзо.

- Будући да је територије Републике Српске претежно рурална и пољопривредна, важност инсталације и пуштања у рад ових станица је немјерљива - нагласио је Шајић.

Он је истакао да се приликом избора локација за постављање станица водило рачуна о територијалној расподјели и развијености пољопривредне производње у регијама, тако да су изабране локације Слатина код Бањалуке, Прњавор, црквина код Шамца, те Љубиње и Требиње.

Шајић је рекао да је у Републици Српској развијен извјештајно-прогнозни софтвер "ЦАРПО" који на бази метеоролошких параметара даје препоруке за заштиту пољопривредних култура и у њега ће бити интегрисани подаци са донираних агрометеоролошких станица.

- Влада Републике Српске посебну пажњу поклања развоју пољопривреде, а у прилог томе говори и чињеница да је нашем аграрном сектору на годишњем нивоу на располагању укупно 200 милиона КМ - навео је Шајић.

Осим Шајића, уговор о примопредаји опреме потписали су и амбасадор Јапана у БиХ Хидејуки Сакамото, министар цивилних послова у Савјету министара у техничком мандату Адил Османовић, те директор Федералног хидрометеоролошког завода Алмир Биједић.

Османовић је рекао да је опрема донирана на основу нота споразума између Савјета министара у техничком мандату и Владе Јапана, с циљем унапређења економског и друштвеног развоја БиХ.

- Станице ће мјерити читав сет метеоролошких података, као што су температура и влажност ваздуха, брзина и правац вјетра, ваздушни притисак, количина и врста падавина, сунчево зрачење и видљивост, те сет података неопходних за агрометеоролошке анализе и прогнозе међу којима су температура и влажност земљишта на разним дубинама, влажност листа и висина снијега - појаснио је Османовић.

Сакамото је навео да Јапан, због лошег искуства са временским приликама, у оквиру инцијативе за сарадњу са Балканом придаје велику важност превенцији и заштити од природних катастрофа, те је сигуран да ће ова опрема допринијети благовременом информисању пољопривредника.

Биједић је оцијенио да ће климатске промјене сигурно погодити и БиХ, те је помоћ Владе Јапана точак који ће помоћи у праћењу, прилагођавању и смањењу штетног дјеловања тих промјена.