latinica  ћирилица
22/10/2019 |  15:41 | Аутор: СРНА

Повећањем подстицаја до веће сјетве пшенице

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић рекао је данас да се нада да повећање подстицаја са 200 на 300 КМ по хектару подстаћи произвођаче да пшеницом засију веће површине.
Пшеница - Фото: РТРС
ПшеницаФото: РТРС

Маринковић је истакао да је на овај начин надокнађено укидање субвенције од пет фенинга по килограму за овогодишњи род пшенице.

- На посљедњем састанку у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде предлагали смо да подстицај за производњу пшенице буде повећан за стотињак КМ да би пољопривредници ове године, ипак, засијали ову нерентабилну културу на већим површинама - рекао је Маринковић Срни.

Према информацијама Савеза удружења пољопривредних произвођача, пољопривредници су планирали да ове јесени пшеницом засију површину за 30 одсто мању него прошле године.

- Надам се да ће након овог повећања подстицаја на 300 КМ по хектару произвођачи одлучити да повећају површине под пшеницом - каже Маринковић.

Према његовим ријечима, болест пшенице и прољећна киша смањили су приносе овогодишњег рода, а на крају је дошло и до драстичног пада цијене и калкулација у вези са квалитетом ове житарице, па пољопривредници нису задовољни пласманом.

- Када смо сазнали да немамо ни тих пет фенинга по килограму, дошло је до негодовања, а сада је Министарство извршило компензацију. Остаје да видимо реакцију пољопривредника, те да ли ће их то опредијелити за повећање површина под пшеницом - рекао је Маринковић.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске саопштило је данас да ће и идуће године из аграрног буџета подржати производњу пшенице, па ће умјесто 200 КМ подстицаји износити 300 КМ по хектару.

Произвођачима пшенице и даље ће бити на располагању регресирани дизел за прољећну и јесењу сјетву, средства за капиталне инвестиције, као и за осигурање производње.

- Министарство на овај начин жели да поручи произвођачима да могу да рачунају на значајну подршку и у идућој години, а ова информација је пољопривредницима битна и благовремена и како би испланирали обим предстојеће јесење сјетве - наведено је у саопштењу.