latinica  ћирилица
22/10/2019 |  18:51 | Аутор: СРНА

Промовисан зборник радова о страдању јасеновачких логораша

Јавна установа Спомен-подручје Доња Градина данас је на Међународном сајму књига у Београду представила научни часопис "Топола" и зборник радова "Књига сјећања", која обухвата сведочења преживјелих јасеновачких логораша.
Представљен часопис "Топола" и зборник радова "Књига сјећања" - Фото: СРНА
Представљен часопис "Топола" и зборник радова "Књига сјећања"Фото: СРНА

Директор Спомен-подручја Доња Градина Тања Тулековић је на промоцији на штанду Представништва Републике Српске у Србије рекла да је зборник чине оригинални материјали који обухватају свједочења преживјелих јасеновачких логораша.

- Кустоси Спомен-подручја Доња Градина већ 10 година прикупљају свједочења, односно разговарају са људима који су прошли кроз страхоте концентрационог логора Јасеновац - рекла је Тулековићева Срни.

Она је истакла да је неопходно да, уочи 75 година од пробоја јасеновачких логораша, у књизи буду објављена та сјећања.

Тулековићева је истакла да је то посебно значајно зато што многи од људи са којима су раније разговарали више нису међу живима.

- То је оригиналан материјал без научне обраде, односно директна комуникација свједок-публика и то је спона која доноси емоцију, која нам недостаје да употпунимо мозаик страдања за вријеме Независне Државе Хрватске /НДХ/ - рекла је Тулековићева.

Према њеним ријечима, пети број часописа "Топола" обухвата 15 текстова исто толико аутора.

- Они на 290 страна доносе нова сазнања и своја истраживања о страдању цивилног становништа, прије свега, за вријеме НДХ - рекла је Тулековићева.

Она је навела да је занимљиво што сваке године овај часопис постаје препознатљивији са својом структуром.

- Све више нам се јављају људи, како из региона, тако и из удаљенијих области који желе да сарађују. Увијек имамо неког из иностранства - рекла је Тулековићева.