latinica  ћирилица
22/10/2019 |  18:53 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Грађани Босанског Петровца огорчени; Најављују радикалне потезе

Грађани Босанског Петровца огорчени су због приједлога власти Унско-санског кантона, да потенцијална локација за смјештај миграната буде Медено Поље, надомак ове општине.

Руководство општине истиче да би овакав ток догађаја у потпуности промијенио демографску слику. Кажу, немају механизме за одбрану од мигрантске кризе и најављују радикалне потезе , уколико власти Унско- санског кантона покушају Медено Поље претворити у мигрантски камп.

Најзабринутији су малобројни српски повратници у ово село. Претежно старије становништво страхује од могућег сценарија и доласка миграната.

- Бјежала сам као дјете, па бјежала сада. Има 20 година да смо се вратили и нешто скућили. И сад да они долазе и како причају какви су, шта ћемо ми - рекла је Стана Мишчевић из Меденог Поља.

Структура мигрантског становништа, највише брине грађане Босанског Петровца од којих је Медено Поље удаљено, десетак километара.

Министар унутрашњих послова Унско-санског кантона, прије само седам дана, увјеравао је представнике локалне власти, да до овога сценарија неће доћи. Већ ове седмице - друга прича , а Медено Поље је постало потенцијална локација за смјештај миграната.

- Међутим ,види се да је то била фарса и довели су нас у ситуацију да донесу неку одлуку да се види да они нешто раде и рјешавају мигрантску кризу, а суштинских помака у томе нема - истакао је начелник општине Босански Петровац Дејан Прошић.

Једино рјешење виде у блокади пута Босански Петровац – Бихаћ. Подршку ће добити и од српских представника власти, како из Републике Српске тако и са нивоа БиХ.

- Морамо само да се боримо или да се предамо. Ако се предамо, идемо поново у избјеглишто,  а с друге стране ова опција која је, борба, је тренутно на столу - изјавио је предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.

Нови егзодус Срба са вјековних огњишта, могла би да буде слика будућности уколико се мигрантска криза прошири и на Босански Петровац. Посљедице би се одразиле и на пограничне општине у Српској.

- Ако оду Срби из Босанског Петровца, ту су угрожени и Бошњаци. Нема мјеста ни Србима у Дринићу овдје - нагласио је начелник општине Дринић Милан Грбић.

Неприхватљиво је смјештање миграната у Меденом Пољу код Босанског Петровца, јер би то имало политичку димензију а циљ протјеривање Срба са вјековних огњишта, сагласан је и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, оцјењујући да је то смишљено у Сарајеву.

-  У Федерацији БиХ постоји само један програм, а то је да на границе у Српској буде постављена њихова полиција и на границу БиХ према Србији Оружане снаге, што никада нећемо допустити. Да је Српска била надлежна за границу, сигурно бисмо је затворили - додао је Додик.

Додик је поручио да Република Српска неће прихватити центре за мигранте на својој територији, али је спремна финансијски помоћи центар за мигранте у Бихаћу како би дочекали зиму. Још једном је истакао да Савјет министара у техничком мандату није ништа урадио на рјешавању мигранске кризе у БиХ.