latinica  ћирилица
22/10/2019 |  19:09 ⇒ 21:40 | Аутор: РТРС

Избор директора СИПА одгођен до даљњег

Избор директора СИПА одгођен је док се не утврди ко од четири кандидата испуњава услове за пензију, како је наведено у анонимној пријави достављеној члановима Независног одбора Парламентарне скупштине БиХ.

 Замјеник предсједника Одбора Енес Обралија, потврдио је за нашу ТВ да су упутили допис Фонду ПИО Републике Српске и затражили детаљне информације о годинама стажа свих кандидата, након чега ће поново сазвати сједницу и утврдити ранг-листу за директора Сипе. Актуелном директору Перици Станићу мандат истиче 5. новембра.

Данас се само медији баве питањем ко су кандидати за директора СИПА који су пред пензионисањем, а ипак су се пријавили на ту полицијску функцију? С обзиром на 57 година живота и бенефицирани радни стаж, најближи пензионисању је актуелни директор Агенције Перица Станић. Нагађа се да је анонимна пријава и упућена како би био спријечен његов поновни избор. Након интервјуа, дјеловало је као да је и сам тога свјестан.

- Ако будем изабран биће ми част, ако не будем неће бити трагедија јер живот није почео са директором нити ће се завршити - рекао је Станић.

Горан Зубац годину је старији од Станића и има богату полицијску каријеру, али тешко је рећи колико је близу, односно далеко од пензије. Сарајевски портали преносе да би Жарко Лакета на половини мандата, уколико би му био додијељен, стекао услове за пензију. Одговор из Фонда ПИО једино безбрижно чека, чини се, Дарко Ћулум, ако ништа оно због 50 година живота што га за сада удаљава од скорог престанка професионалне каријере.

- У петак смо примили представку у којој се наводи да неки од кандидата имају услове за пензију а да је Независни одбор свјесно занемарио ту чињеницу, ми ћемо ту чињеницу провјерити - рекао је Обралија.

Каже да су кандидати доставили комплетну документацију али није одговорио зашто прије интервјуа нису провјерили ове околности, или барем што се није присјетио да је 2015.године тражио истовјетне провјере услова за пензионисање тадашњих кандидата за директора СИПА.

- То ће бити испитано. Већ сутра ћу послати дописе на одговарајуће адресе. Чим добијемо одговоре ми ћемо одржати наставак сједнице и у складу са одговорима формирати ранг листу - рекао је Обралија.

Настали проблем у вези с наводно стеченим условима за пензионисање појединих кандидата, скрајнуо је можда и важније питање, може ли Савјет министара у техничком манадату да именује директора СИПА?

- Не вјерујем да ће доћи до избора директора Агенције док се не ријеши питање Савјета министара, док се не изабере нови Савјет министара. Они ће остати да раде као и остали дио Савјета министара у техничком мандату - истакла је Душанка Мајкић
делегат у Клубу Срба Дома народа ПС БиХ.

Према одредбама Пословника о раду Независног одбора уколико дође до елиминације појединих кандидата, конкурс за избор директора СИПА неће бити поништен. Утврђује се ранг-листа без елиминисаних кандидата и доставља министру безбједности, који потом бира једног са листе и приједлог доставља Савјету министара на потврђивање.