latinica  ћирилица
22/10/2019 |  19:12 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Високом образовању потребна озбиљна реформа (ФОТО)

Дигитална трансформација, информационо друштво, дигиталне технологије и практична настава, од ове године биће заступљени у четири нова студијска програма на првом циклусу на Факултету политичких наука у Бањалуци.

Овај факултет посјетио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је након састанка са руководством факултета  рекао да је високом образовању потребна озбиљна реформа.

Факултет политичких наука у Бањалуци препознао је значај осавремењавања студијских програма областима који се баве информационим технологијама. Факултет је свјестан значаја реформских начела међу којима су рационализација, модернизација и интернационализација.

- Наишли смо на добар одзив, а промјене које уводимо то и заслужуји. Нова савремена времена захтијевају нове људе спремне за нова знања, људе отвореног ума. Иако ФПН није технички факултет, он мора да одговори захтјевима времена - рекао је Здравко Злокапа декан Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радомир Гајанин додао је да ће сам Универзитет као и он, подржати промјене које иду у корак с најављеним реформама.

Фото: РТРС

Истраживање које је спровео Факултет политичких наука показало је да је 70 одсто свршених студената у радном односу. Српски члан Предсједништва Милорад Додик сматра да је реформа образовања озбиљан посао у којем се треба ослободити непотизма, али и негативне праксе појединих приватних факултета на којима се за мало новца може добити диплома.

- Мораћмо увести градацију, тако да они студенти који заврше државне студије буду "видљивији" на тржишту рада. Наша очекивања су велика и драго ми је што је ФПН препознао ентузијазам и вољу да се нешто уради - сматра Додик.

Институције Српске обезбиједиће средства и логистику за подршку реформама и доношењу закона о високом образовању.

Најављено је и оснивање стручног часописа који ће бити основа за оцјењивање научних достигнућа из Српске. Досадашња пракса показала је да домаћи стручњаци имају велике проблеме да објаве радове на Западу, јер се гледа ко су и из које политичке структуре, рекао је Додик.