latinica  ћирилица
22/10/2019 |  20:37 | Аутор: СРНА

Раздвајање права на здравствено осигурање од статуса незапосленог

Основни разлог за доношење закона о измјенама и допунама Закона о здравственом осигурању јесте потреба за раздвајањем остваривања права на здравствено осигурање од статуса незапосленог лица, рекао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Образлажући у Народној скупштини Републике Српске приједлог овог закона, Шеранић је рекао да је ова активност предвиђена и као један од оперативних циљева у Стратегији запошљавања Републике Српске за период 2016-2020. године.

- Да би се спровео овај оперативни циљ, потребно је, осим измјена одредаба Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености, измијенити и одредбе Закона о здравственом осигурању да би сва лица била укључена у здравствено осигурање по основу који остварују - објаснио је Шеранић.

У образложењу овог закона истиче се да се право на здравствено осигурање не може везати за статус пријаве на Завод за запошљавање Републике Српске.

- На тај начин моћи ће да се води цјелисходнија евиденција о обиму здравствене заштите која се пружа лицима по категоријама, раздвојиће се дјеловање Завода за запошљавање у вези са надлежношћу коју су имали у смислу пријаве лица на здравствено осигурање, а осигураници ће имати неометан приступ остваривању права из здравственог осигурања - наводи се у тексту приједлога овог закона.

Народна скупштина размотрила је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о здравственом осигурању.

Потпредсједник Народне скупштине Соња Караџић Јовичевић закључила је рад парламента за вечерас и наставак сједнице најавила за сутра разматрањем Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености.

Посланици ће у оквиру седме редовне сједнице парламента разматрати и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о инвестиционим фондовима и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о нуспроизводима животињског поријекла.

Наставак сједнице заказан је за 10.00 часова.