latinica  ћирилица
22/10/2019 |  23:04 | Аутор: СРНА

Турпеинен-Сари: Хашки трибунал - "Јасеновац два"

Хашки трибунал је "Јасеновац два" и представља само наставак пропаганде против Срба из деведесетих година прошлог вијека коју нико није успио да заустави, изјавила је фински психијатар и политичар Пирко Турпеинен-Сари.
Хашки трибунал (Фото: Wikimedia Commons) -
Хашки трибунал (Фото: Wikimedia Commons)

Турпеинен-Сари је вечерас на Међународном сајму књига у Београду промовисала српски превод своје књиге о три национална хероја из финске и српске историје - маршала Густава Манерхајма, Кулерво Манера и српског генерала Ратка Младића од којих је сваки на свој начин битно утицао на судбину свога народа.

Она је истакла да је у књизи показала да је Младић жртва пропаганде, те да се људима у Финској данас манипулише више него раније.

Према њеним ријечима, иако Финска није чланица НАТО-а, финска Влада данас ради у корист остваривања циљева Алијансе, медији су у потпуности под утицајем те Алијансе, а у тој држави је основан центар за хибридни рат против Русије у поређењу са којим је "Гебелс био мало дијете".

Књига се бави и животним пут двије финске историјске личности - маршала Густава Манерхајма и политичара и борца за независност Финске Кулерво Манера.

Адвокат из тима одбране првог предсједника Републике Српске Радована Караџића Горан Петронијевић рекао је да књига "касапин, кољач и комуниста" представља савршен спој психоанализе и анализе историје и њена главна вриједност је што ауторкино схватање историјских догађаја даје охрабрење да ће велики број људи када је прочита моћи да се запита да ли су истините тврдње о "злим Србима".

Петронијевић је критиковао чињеницу да је управа затвора у Хашком трибуналу одбила захтјев ауторке да посјети генерала Младића у хашком притвору, и пренио да је Хаг прије три мјесеца одбио и захтјев да аустријски писац Петер Хандке посјети Караџића.

- Требало им је осам дана да одговоре негативно и то са образложењем да ни Караџић, нити Хандке нису дали довољно увјеравања да су њихови контакти били толико блиски да они дозволе посјету - рекао је Петронијевић.

Он је навео да је у честитки поводом добијања Нобелове награде, сугерисао Хандкеу да се понови тај захтјев.

- Ако сада Хаг буде одбио, неће одбити Петера Хандкеа, недовољно познатог пријатеља Радована Караџића, него нобеловца Петера Хандкеа - рекао је Петронијевић.

Он је указао да је разлог таквом поступању Хашког трибунала у оба случаја то што су и Хандке и Турпеинен-Саријева људи са ауторитетом чији се глас чује, што је велика опасност за Хаг и оне који га подржавају.

- Зашто су то они урадили у оба ова случаја? Зато што су то људи са ауторитетом, који ће писати о томе, који неће ћутати. То су људи који се читају, чији се глас чује. То је оно што је основни проблем, што је највећи непријатељ тамним неистинама и непогодама које је Хашки трибунал изнедрио кроз своје пресуде - истакао је Петронијевић.

Промоцији су, између осталих, присуствовали и чланови тима одбране генерала Младића Бранко Лукић и Миодраг Стојановић, као и син генерала Младића, Дарко Младић.

Турпеинен-Сари годинама прати дешавања на Балкану, неколико пута је била бирана за посланика у Европском парламенту, а по завршетку мандата радила је као стручни сарадник у Комисији за испитивање тортуре и кршења људских права.

Њен блог свакодневно посјећује 1.000 до 1.500 читалаца.