latinica  ћирилица
23/10/2019 |  07:50 ⇒ 11:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Представнички дом Конгреса усвојио резолуцију о браћи Битићи

Представнички дом Конгреса САД усвојио је резолуцију, којом се од Србије захтијева да ријеши случај убиства тројице браће Битићи – Илија, Агрона и Мехмета, који су били амерички држављани.

Резолуцију сада треба да усвоји и Сенат.

Резолуцију је у априлу поново поднио конгресмен Ли Зелдин из Њујорка, а усвојио ју је Одбор за спољну политику Представничког дома 17. јула.

У документу се наводи да од напретка у рјешавању тог случаја треба да зависи развитак односа Сједињених Америчких Држава и Србије, преноси Глас Америке.

- Неприхватљиво је да ниједна особа никада није проглашена кривом за убиство браће Битићи или било којих других злочина повезаних са њиховом смрћу и да се нико не суочава са оптужбама за те злочине - наводи се у резолуцији.

У документу се наводи и да би рјешење тог случаја требало да се постави као приоритет за истрагу и кривично гоњење оних за које се сматра да су одговорни за злочин.

- Влада Србије и њена релевантна министарства и канцеларије, укључујући и Тужилаштво за ратне злочине Србије, требало би да поставе као приоритет истрагу и кривично гоњење званичника за које се верује да су одговорни за те смрти - каже се у тексту документа.

У тексту се наводи да се одговорним за убиство сматра некадашњи командант полицијске јединице Жандармерија Горан Радосављевић Гури.

Да се резолуција усвоји заложили су се амерички конгресмени Елиот Енгел и Лио Зелдин.

Говорећи на почетку сједнице Енгел, који је и председник Одбора за спољне послове Представничког дома, рекао је да резолуција “јасно ставља до знања да Србија мора да истражи смрт браће Битићи и приведе кривце правди“.

- Она позива и владу САД да охрабри и помогне у успјешном спровођењу случаја - рекао је Енгел.

Браћа Мехмет, Агрон и Илија Битићи поријеклом са Косова, вратили су се на Косово како би се борили на страни такозване ОВК у сукобима 1999. године.

Њихова тијела откривена су јула 2001. године у масовној гробници у Петровом Селу, у источној Србији.