latinica  ћирилица
23/10/2019 |  10:51 | Аутор: СРНА

Грмуша: Онемогућити одлагање нуклеарног отпада код Новог Града

Члан Главног одбора ПДП-а Милко Грмуша сматра да је неопходно да политички представници Републике Српске учине све што је у њиховој моћи како би се онемогућило одлагање нуклеарног отпада у непосредној близини Новог Града и спријечила еколошка катастрофа у најави.
Милко Грмуша  (Фото:banjaluka.net) -
Милко Грмуша (Фото:banjaluka.net)

Грмуша је истакао да је разлог за то и што ЕУ у овом тренутку није у стању да ефикасно доноси одлуке којима би заштитила саму себе, а камоли земље западног Балкана, те да језик који данашњи европски политичари разумију очигледно само језик силе.

- У том смислу, мислим да политички представници Републике Српске на свим нивоима морају да учине све што је у њиховој моћи како би се на увоз хрватских производа у БиХ увеле царине од 300 одсто - навео је Грмуша.

Он сматра да, ако су привремене институције у Приштини могле једнострано да сруше ЦЕФТА споразум због интерних политичких размирица, без било каквих посљедица, онда Република Српска и БиХ имају пуно право да учине све што је у њиховој објективној моћи како би спријечиле претварање Новог Града и цијеле сјеверозападне Републике Српске и БиХ у Чернобиљ, саопштено је из ПДП-а.

Према његовим ријечима, ово је једини начин да се хрватска Влада уразуми и престане са хулиганским понашањем.

- БиХ је прошле године из Хрватске увезла 3,13 милијарде КМ, док је њен извоз у Хрватску износио 1,51 милијарду КМ. Према томе, једини начин да заштитимо своје људе од хрватске еколошке агресије јесте да Загребу годишње одузмемо више од 820 милиона евра - рекао је Грмуша.