latinica  ћирилица
23/10/2019 |  11:18 ⇒ 12:41 | Аутор: СРНА

Почела кампања "Читајмо заједно"

Министарство просвјете и културе Републике Српске покренуло је данас кампању "Читајмо заједно" којом позива грађане да се више окрену књизи, подсјете на њене благодети и љепоту читања, те на важност афирмације домаћих аутора и цјелокупне издавачке дјелатности.

Кампања је покренута у сарадњи са Заводом за уџбенике и наставна средства Источно Ново Сарајево с циљем подстицања културе читања и унапређења издаваштва.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је у Бањалуци да овогодишњом кампањом желе да подстакну грађане на читање, да савремену продукцију учине доступном у мањим општинама, афирмишу стваралачки рад аутора, као и да укажу на важност библиотека.

- Знамо колико важну улогу у његовању културе читања имају библиотеке и овом акцијом желимо да обогатимо фондове, па ћемо књиге поклонити новоформираној библиотеци у Станарима. С обзиром на популациону политику ове године, одлучили смо да набавимо лектире и дјечије књиге за Удружење Четири плус - рекла је Тривићева.

Према њеним ријечима, ова кампања доприноси и очувању српског језика и ћирилице.

- Брига о језику и писму као полазишту нашег националног и културног идентитета мора нам свима бити важна, поготово у овом тренутку када је њихова угроженост толико изражена. У том смислу књигу домаћег аутора на српском језику и ћирилици - никако не смијемо заобићи - поручила је Тривићева.

Тривићева је појаснила да кампања предвиђа да се Министарство, за сваку уложену КМ грађана у куповину књига из одабраних едиција Завода за уџбенике и наставна средства Источно Ново Сарајево, обавезује да ће исто толико уложити у њихов откуп и тако ове књиге учини доступним грађанима, тамо гдје је најпотребније.

Кампања ће трајати до краја октобра.

Један од циљева Стратегије развоја културе Републике Српске од 2017. до 2022. године односи се на активнију публику и већу укљученост грађана у све што је дио културе и умјетности, због чега је 2017. године и покренута кампања "Читајмо заједно".