latinica  ћирилица
23/10/2019 |  11:37 ⇒ 15:04 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Вјерујем да ће ДНС и СНСД наставити да раде заједно у корист Српске

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић изјавио је данас да је нормално да постоје трзавице међу коалиционим партнерима, те изразио увјерење да ће на данашњем састанку СНСД-а и ДНС-а бити пронађен компромис и отклоњене све несугласице.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Наставићемо сарадњу са традиционалним партнером ДНС-ом, са којим смо У коалицији већ 20 година. То је коалиција која је фунционисала прилично успјешно и са којом смо били заједно и у власти и у опозицији како на нивоу Републике Српске, тако и на нивоу БиХ - рекао је Ковачевић коментаришући састанак делегације СНСД-а и ДНС-а, предвођене предсједницима странака Милорадом Додиком и Марком Павићем који ће бити одржан данас у Бањалуци.

Према његовим ријечима, између коалиционих партнера увијек има трзавица, а да их нема били би једна политичка партија.

- Нормално је да те трзавице постоје и оне понекад мало више ескалирају, али ово је мало претјерана реакција и очекујем да ћемо данас да имамо пријатељске разговоре и да ћемо да радимо заједно у корист грађана Републике Српске - рекао је Ковачевић за Н1.

Он је нагласио да је та коалиција гарант стабилности Републике Српске и да вјерује да ће то тако и остати, да су ДНС и СДС прилично одговорне према свом чланству и према својим бирачима.

Суштинска ствар, додао је он, када је ДНС у саопштењу, у коме се говорило о односима у коалицији, истакао да постоје одређени проблеми на локалном и републичком нивоу.

- Када је ријеч о републичком ниву, одмах послије избора смо заједно приступили формирању Владе Републике Српске и тада смо разговарали са свим коалиционим партијама и створили шири коалициони блок. ДНС је, за разлику од периода када смо имали само три странке у владајућој коалицији, сада један од шест елемената владајуће коалиције, али све те елементе како ће бити заступљени у владајућој коалицији договарали су се на састанцима СНСД-а и ДНС-а, али и на састанцима са другим странкама - подсјетио је Ковачевић.

Оно што је договорено за ДНС, напоменуо је он, договорено је и за све друге политичке странке на једноставном математичком принципу по којој је свакој странци, укључујући СНСД и ДНС, припало тачно онолико мјеста колика је била њихова снага у Народној скупштини Републике Српске.

- С друге стране постоји локални нивоу у коме је евидентно да су ствари мало ескалирале у Приједору који је значајан за ДНС и гдје су односи између двије странке мало пољуљани. Али, на локалном нивоу ове двије странке су се увијек понашале аутономно и тако доносили и одлуке - нагласио је Ковачевић.

Према његовим ријечима, реакција ДНС-а услиједила је након свега што се дешавало у Приједору.

- Прво је ДНС покушао направити скупштинску већину у коју не би био укључен СНСД. То су двије највеће странке у Приједору. ДНС није успио да формира скупштинску већину без СНСД-а. Затим је услиједила реакција СНСД који је успио да формира прилично широку коалицију у коју су укључени скоро сви осим ДНС-а. Вјерујем да ће бити настављена сарадња СНСД-а и ДНС-а, првенствено на републичком и на нивоу БиХ - констатовао је Ковачевић.

Он је навео примјере гдје ДНС није био заједно са СНСД-ом у неколико општина, а као најзначајнији истакао је Добој и Бијељину. "Док год је Добој био под контролом СДС-а кључни партнер био је ДНС, а у Бијељини ДНС и данас подржава градоначелника из СДС-а", подсјетио је портпарол СНСД-а.

Он је рекао да ни СНСД није претјерано задовољна таквом позицијом ДНС-а, али то прихвата и очекује да и они прихватају да не морају свугдје бити са њима.

- Један принцип не може да важи за ДНС у једној локалној заједници, а у другој тај приницп не може да важи за СНСД. Вјерујем да су и једна и друга страна спремне да пронађе компромис и изгладе све несугласице које постоје између нас и да заједно штитимо интересе Републике Српске - истакао је Ковачевић.

Он је изразио увјерење да ће данас бити превазиђене све несугласице и да ће сарадња бити настављена на нивоу Републике Српске, БиХ, али и на локалном, укључујући и Приједор.

Коментаришући изјаву предсједника СНСД-а Милорада Додика који је од ДНС захтјевао да се "ријеши мангупа у својим редовима", Ковачевић је навео да је изборни систем у БиХ такав да се људи унутар политичких партија међусобно такмиче, што доноси одређене трзавице и проблема на нивоу политичких партија, тако и између коалиционих парнера.

- Неки људи из ДНС нису радили баш у интересу коалиционог кандидата, превенствено за српског члана Предсједништва БиХ и предсједника Републике Српске, али то није имало значајан утицај - навео је он.

Појашњавајући изјаву Додика да су постојали и "мангупи у СНСД-у", Ковачевић је рекао да се одмах по завршетку изборног процеса приступило рјешавању тог пробелам и да је ефикасно ријешен.

- Додик није мислио да су то неозбиљни људи, већ да су то људи који нису на најбољи могућ начин радили у интересу странке, коалције и Републике Српске. Мислио је на људе који не испуњавају обавезе на најбољи могући начин - појаснио је Ковачевић.