latinica  ћирилица
23/10/2019 |  11:55 ⇒ 11:57 | Аутор: СРНА

Дачић: Државе да повуку признање Косова и дају шансу дијалогу

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је на састанку Покрета несврстаних земаља у Бакуу позвао све државе које су признале једнострано проглашену независност Косова да повуку призинање и дају шансу дијалогу и постизању рјешења у складу са Резоуцијом Савјета безбједности УН 1244.
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић) - Фото: ТАНЈУГ
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић)Фото: ТАНЈУГ

Он је позвао све државе које су признале Косово да још једном добро размотре своју одлуку и далекосежне посљедице таквог преседана, не само за Србију и Балкан, већ и друге земље и регионе широм свијета.

Дачић је нагласио да је постизање политичког рјешења за питање Косова и Метохије национални приоритет Србије, те подсјетио да је, у складу са правно обавезујућом резолуцијом Савјета безбједности УН 1244, Космет аутономна покрајина у Србији под управом Унмика, саопштено је из Министарства спољних послова Србије

- Сматрамо да се до трајног и одрживог решења може доћи једино дијалогом, компромисом, као и поштовањем и имплементацијом договореног - рекао је Дачић.

Србија се, додао је он, снажно противи сваком покушају наметања унилатералних, противправних поступака и због тога што они не доприносе подстицајној атмосфери за даљи ток дијалога који је у прекиду.

- Уверени смо да је управо за обнову дијалога и у интересу стабилности региона неопходно избјегавање штетних иницијатива, попут захтева за пријем такозваног Косова у међународне организације - нагласио је Дачић.

Упркос једностраним потезима Приштине, он је истакао да Србија остаје посвећена изналажењу компромисног рјешења за питање статуса Косова које ће обезбиједити трајни мир и стабилност.

Дачић је захвалио свим државама које не признају једнострано проглашену независност Косова и несебично подржавају напоре Београда за очување територијалне цјеловитости Србије.

Он је подсјетио да је само у претходне двије године, поштујући аргументацију Србије, 15 држава повукло одлуку о признању самопроглашеног Косова, што Београд изузетно цијени.

Дачић је рекао да Србија изражава пуну подршку поштовању принципа суверенитета и политичке независности као темељима на којима треба да почивају међународни мир и безбједност, као и неговање пријатељских односа и сарадње између држава.

- Верујемо да је свет заснован на владавини права и поштовању људских права и достојанства сваког човека, жене и дјетета, без обзира на њихово поријекло, вјеру, етничку или било коју другу припадност, једина здрава основа за мир и одржив развој - истакао је Дачић.

Србија је, нажалост, каже Дачић на сопственом примјеру искусила посљедице непоштовања међународног права, територијалног интегритета и суверенитета.

- Суочила се са страном војном агресијом на својој територији, прогоном становништва и уништавањем вијековима старе културне и вјерске баштине, покушајем сецесионизма, као и све израженијим територијалним претензијама једне сусједне државе усмереним ка српској покрајини Косову и Метохији - додао је Дачић.

Он је истакао да Србија, бранећи свој суверенитет и територијални интегритет, у исто вријеме брани и међународно право, Повељу УН, врховни ауторитет Савјета безбједности на очувању међународног мира и безбједности.

Дачић је навео да се данас савремени свијет налази пред сувише великим, транснационалним изазовима да би било која земља, укључујући и оне највеће, могла да их рјешава самостално.

- Србија подржава мултилатерализам и јачање мултилатералне ефикасности сматрамо суштински важним. Верујемо да се само заједничким деловањем, међусобним усаглашавањем и уважавањем могу наћи одговори у суочавању са нарастајућим глобалним изазовима који захтијевају посвећен ангажман свих мултилатералних форума - рекао је Дачић.

Он је додао да Влада Србије придаје велику важност програму стипендирања младих из земаља чланица и посматрача Покрета несврстаних у оквиру пројекта "Свијет у Србији".

- Можете да рачунате на пријатељство, добронамјерност, моју личну подршку и партнерство Србије у испуњавању циљева и принципа Покрета несврстаних земаља и изградњи бољег свијета за генерације које долазе - поручио је Дачић.