latinica  ћирилица
23/10/2019 |  12:13 ⇒ 12:42 | Аутор: РТРС

Добој: Отворена изложба о српском научнику Милутину Миланковићу

Документарна изложба о српском научнику Милутину Миланковићу отворена је у умјетничкој галерији Центра за културу и образовање у Добоју. Ово је седма, а планирано је укупно 25 изложби широм Републике Српске које се реализују у сарадњи са Савезом иноватора Републике Српске.

Био је геофизичар, астроном, математичар, грађевински инжињер и доктор техничких наука.

Научно је објаснио настанак ледених доба, творац је нове методологије у климатологији, отац климатског моделирања, аутор најпрецизнијег астрономског календара и неимар многих значајних грађевинских објеката у свијету и Србији.

- Можемо се похвалити да је Миланковић први Србин у сунчевом систему на планетама ставио српску заставу, прије Американаца и осталих, јер је научно доказао има ли тамо услова живота, каква је клима и да ли се ту може живјети. Математика и математички модел је основ свега - истиче Љубиша Пашић, генерални секретар Савеза иноватора Републике Српске.

Миланковић је рођен 1879. године па је изложба уприличена поводом 140 година од рођења.

- Мало се зна о Милутину Миланковићу који је великан науке 20. вијека и наша је обавеза кад год нам се пружи прилика да организујемо овакве изложбе које нису умјетничке него образовне. Замолићемо средње школе да организовано доведу ученике - рекла је Вукосава Софренић, директорка Центра за културу и образовање у Добоју.

Изложба је отворена до краја октобра.