latinica  ћирилица
23/10/2019 |  12:52 | Аутор: СРНА

Калинић: Скупштина српске саборности одредила судбину Републике

Некадашњи предсједник Народне скупштине Републике Српске Драган Калинић изјавио је Срни да је у историји Српске мало таквих датума као што је био 24. октобар 1991. када је конституисана Скупштина српског народа у БиХ.
Драган Калинић - Фото: РТРС
Драган КалинићФото: РТРС

Калинић, који је и сам био учесник тог догађаја, рекао је да је поносан на све оне који су у том тренутку имали храбрости да направе такав корак, који је у пуном смислу те ријечи одредио судбину Републике Српске, али и српског народа на просторима тадашње БиХ.

- Била је то заиста Скупштина српске саборности која је у надолазећем трагичном ратном сукобу, заједно са борцима, постала стуб одбране нашег народа, његове слободе и равноправности и чврсти темељ изградње његове нове државе -  истакао је Калинић поводом 28 година од проглашења Скупштине српског народа БиХ.

Он је нагласио да је ово прилика и да каже да су неправедно заборављени они посланици који су у томе дали немјерљив допринос, а многи од њих, који су још живи на ивици су егзистенције.

- Послије Дејтона, у три наврата био сам предсједник Народне скупштине Републике Српске и свјестан сам свих мана и врлина парламентарног живота у бурним политичким временима која ево трају и данас. Нема скупштинског пословника који то може до краја регулисати. У питању су живи људи, а демократски живот није идила. У свим парламентима су легални и легитимни окршаји власти и опозиције - навео је Калинић.

Медјутим, истакао је он, сваки посланик и кад изусти најтеже ријечи требало би да зна да свако озбиљно рушење дигнитета Народне скупштине јесте само на корак до уништења Републике Српске.

- Волио бих да не претјерујем, али управо они који нас и данас не воле једва чекају да се то деси. Ово нису безазлена времена и не смијемо дозволити да нам се прошлост понови - поручио је Калинић.

Сутра се навршава 28 година од проглашења Скупштине српског народа БиХ, након што су 14. октобра српски посланици прегласани у Скупштини тадашње СР БиХ.

Од њеног проглашења 24. октобра 1991. године административно сједиште скупштине било је у Сарајеву, након избијања ратног сукоба измјештено је на Пале, а од 1998. године сједиште Народне скупштине Републике Српске премјештено је у Бањалуку, гдје се и данас налази.

Посланици Народне скупштине 9. јануара 1992. године усвојили су Декларацију о проглашењу Републике српског народа БиХ и тај дан се у Републици Српској обиљежава као Дан Републике.

Народна скупштина је 28. фебруара 1992. године донијела Устав, као утемељење правне моћи, сигурности, легалитета и легитимитета Републике Српске.

По окончању ратних дејстава, а након потписивања Дејтонског мировног споразума 1995. године, Народна скупштина преузима примарну одговорност спровођења нормативне државне реизградње и обнове.