latinica  ћирилица
23/10/2019 |  13:32 | Аутор: СРНА

Ђокић: Скупштина - најважнији стуб Српске

Народна скупштина Републике Српске је најважнији и незамјењив стуб Српске и њеног институционалног система, рекао је данас Срни некадашњи предсједник парламента Петар Ђокић.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Поводом 28 година од проглашења Скупштине српског народа БиХ, која је била претеча данашње Народне скупштине, Ђокић је истакао да је она од оснивања била институција са највећим ауторитетом у српском народу, а посебно у почетној фази формирања и развоја Српске.

- Народна скупштина је све ове године и деценије то и остала, иако се у поимању и начину на који обавља своју функцију током овог времена мијењала и пролазила кроз различите фазе. Било је разних врста утицаја на њен рад, али је веома важно да је за ових 28 година имала пресудан значај и доминантан утицај на живот Републике Српске, њено уређење, организацију, функционисање и остваривање политика које су пролазиле кроз Народну скупштину и биле претваране у бројне законе и друге акте - рекао је Ђокић.

Према његовим ријечима, Народна скупштина је истовремено била и најважнији стуб одбране интереса Српске и фактор утицаја у систему заштите и представљања тих интереса на мјестима на којима се доносе важне одлуке које имају везу са Републиком Српском и остваривањем њених циљева на другим мјестима као што су Предсједништво, Савјет министара и Парламентарна скупштина БиХ.

- Народна скупштина је увијек имала снагу да препозна тренутак и да на адекватан начин дефинише став. Сви акти које је доносила имају изузетно велики значај као што је то и данас када доноси нова акта која усмјеравају политику Српске или начин дјеловања кроз друге институције у којима су њени представници - каже Ђокић који је био предсједник четвртог сазива Народне скупштине од 19. октобра 1998. до 16. децембра 2000. године.

Он је оцијенио да су сви сазиви Народне скупштине стабилно радили и успјели да креирају политике које су доприносиле развоју Српске.

- Народна скупштина је током деценија рада давала најважнији утицај на развој Српске који је видљив на сваком мјесту јер се она у претходних 28 година константно развијала, почевши од институција, кадровских капацитета у институцијама до економије. Критичари који кажу да то није довољно и да није било развоја су у великој заблуди и говоре неистине - рекао је Ђокић, наводећи да су грађене нове фабрике, инфраструктура, болнице, домови здравља, установе социјалне заштите, школе, вртићи.

Ђокић је изразио очекивање да ће Народна скупштина и убудуће бити највећи ослонац за Републику Српску.

- Она је најважније представничко тијело кроз које се презентују интереси грађана. Они излазећи на изборе повјеравају гласове онима за које сматрају да ће их на најбољи начин заступати у креирању политика које се дефинишу и потврђују кроз рад Народне скупштине. Сви сазиви Народне скупштине су дјеловали с тим циљем. Вјерујем да ће Народна скупштина и у будућности наставити да афирмише себе, али понајвише Српску и на одлучан начин штити интересе Републике Српске и српског народа, али и других народа чији представници сједе у парламенту - рекао је Ђокић.

Он је додао да су се данас неке ствари помјериле из лежишта у којем су деценијама биле и да се у парламенту у неким ситуацијама чују тонови који изненађују и дјелују разочаравајуће.

- Да ли смо као Република заслужили да имамо такве појаве у парламенту? Ако говоримо о 28 година развоја парламентарног живота било је за очекивати да се он унапређује кроз општу културу дијалога и допринос који сваки учесник у дијалогу треба да даје да би допринио афирмацији Народне скупштине и на тај начин Српске и њених функција које су јој Уставом повјерене - нагласио је Ђокић.

Сутра се навршава 28 година од проглашења Скупштине српског народа БиХ, након што су 14. октобра српски посланици прегласани у Скупштини тадашње СР БиХ.

На темељима Скупштине српског народа БиХ настала је данашња Народна скупштина Републике Српске.