latinica  ћирилица
23/10/2019 |  15:22 ⇒ 15:24 | Аутор: СРНА

Обралија: Наставак сједнице 4. новембра

Наставак сједница Независног одобра, на којој би требало да буде утврђена ранг-листу кандидата који су се пријавили на конкурс за избор новог директора Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ заказана је за 4. новембар, рекао је Срни замјеник предсједавајућег овог одбора Енес Обралија.
Енес Обралија - Фото: РТРС
Енес ОбралијаФото: РТРС

Сједница је прекинута 21. октобра, јер је било неопходно утврдити додатне чињенице у поступку избора новог директора Сипе.

- До сада нису достављене непходне чињенице које смо затражили, а рок је до 1. новембра - додао је Обралија.

На сједници Независног одбора која је прекинута 21. октобра обављен је разговор са свим кандидатима који су се пријавили на конкурс за избор новог директора Сипе.

Обралија је том приликом изјавио да је запримљена представка у којој се наводи да је Независни одобор спреман да свјесно крши законе с обзиром да неки од кандидата наводно испуњавају услове за пензију.

- Донијели смо закључак да ћемо за сва четири кандидата провјерити да ли неко испуњава услове за пензију", рекао је Обралија након прекинуте сједнице Независног одбра.

Независни одбор обавио је разговор са свим кандидатима који су прошли конкурс - актуелним директором Сипе Перицом Станићем, директором Полиције Републике Српске Дарком Ћулумом, бившим директором Сипе Гораном Зупцем, те полицијским службеником из Требиња Жарком Лакетом.

Медији су раније објавили да је именовање новог директора Сипе пролонгирано до даљег јер је утврђено да је Станића испунио услове за пензију.

Такође, према Закону о полицијским службеницима БиХ, ни Жарко Лакета, актуелни начелник Полицијске управе Требиње, не би смио бити кандидат за првог човјека Сипе јер стиче услове за пензионисање у току мандата, уколико би му био додијељен.