latinica  ћирилица
23/10/2019 |  15:32 | Аутор: СРНА

Шаровић упутио иницијативу за прихватање "малог Шенгена"

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић упутио је данас овој институцији иницијативу за прихватање "малог Шенгена", којим се омогућава потпуно и слободно кретање људи, робе, капитала и услуга у региону.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

Ријеч је о декларацији коју су недавно покренуле Србија, Сјеверна Македонија и Албанија, позивајући и остале земље региона да им се придруже, а чији је циљ уклањање граничних контрола и других препрека слободном кретању унутар зоне слободне трговине - ЦЕФТА за све земље западног Балкана, најдаље до 2021. године, саопштено је данас из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату.

Иницијатива предвиђа могућност преласка граница са личном картом, признавање диплома и једнаку могућност рада са стеченим квалификацијама у свим земљама региона.

Евентуално прихватање декларације омогућиће и несметан проток робе, без задржавања на границама, што је посебно значајно ако се има у виду да, према подацима Свјетске банке, камиони на граничним прелазима унутар западног Балкана годишње проведу 26 милиона часова.

Шаровић сматра да Савјет министара у техничком мандату треба да подржи ову иницијативу у најкраћем могућем року, уз процјену да ће њено ступање на снагу снажно утицати на економски раст свих земаља региона.