latinica  ћирилица
23/10/2019 |  15:58 ⇒ 17:46 | Аутор: СРНА

Пашалић најавио мјере, ако их Савјет министара не донесе

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић најавио је да ће Влада и ресорно министарство креирати одређене мјере за боље повезивање домаћих месопрерађивача и произвођача меса уколико Савјет министара у техничком мандату не донесе мјере у вези са извозом јунећег меса.
Бањалука - Борис Пашалић - Фото: СРНА
Бањалука - Борис ПашалићФото: СРНА

- Разрађујемо још неколико мјера које су нам резерва ако извоз јунећег меса не прође на Савјету министара у техничком мандату - рекао је Пашалић Срни.

Он је подсјетио да је ресорно министарство у складу са Законом о спољнотрговинском пословању урадило све да Савјет министара у техничком мандату активира ове мјере.

- Упутио сам иницијативу и сада је све на Савјету министара. Ја ту не могу ништа посебно да коментаришем и да урадим - закључио је Пашалић.

Док домаћи фармери упозоравају на тешку ситуацију јер је извоз јунећег меса из БиХ стао и очекују хитно рјешење, у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ у техничком мандату за сада нема одговора шта је урађено да би овај проблем био што прије ријешен.

Члан Управног одбора Удружења пољопривредника БиХ Саво Бакајлић рекао је Срни да је ситуација веома тешка јер бикови расту и фармери се плаше угинућа, а међу 9.000 до 10.000 товних грла само у Семберији већ је између 4.000 и 5.000 прешло тежину од тоне, што је критично.