latinica  ћирилица
23/10/2019 |  17:55 ⇒ 17:57 | Аутор: СРНА

Мајкић: Мектићу консензус највећи проблем!?

Изјава министра безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драгана Мектића да је кључни проблем за ескалацију мигрантске кризе "држава која функционише на бази консензуса" представља нонсенс и показује сву неспособност власти на нивоу БиХ да пронађе рјешења за овај све озбиљнији проблем, оцијенила је за Срну делегат Клуба Срба у Дому народа парламента БиХ Душанка Мајкић.
Душанка Мајкић - Фото: РТРС
Душанка МајкићФото: РТРС

- Па, зар је то могуће? Како министру Мектићу, као лицу које је задужено за стрикнто поштивање Устава ове земље, највећи проблем у раду представља консензус који треба постићи између два ентитета и три народа, на којем почива ова земља и без којег би она изгубила сваки смисао даљег постојања? - пита Мајкићева.

Узимајући у обзир, како је рекла Мајкићева, да Министарство безбједности и Савјет министара за протекле четири године мандата нису сачинили свеобухватан план за дјеловање ентитетских и институција БиХ у складу са надлежностима и с циљем спречавања повећаног прилива миграната, шта друго може констатовати "потпуно дезоријентисани" министар безбједности него да је ријеч о "кризи која представља нерјешив проблем".

- Коректно је признати да министар није у стању да ријеши овај проблем, али је, због незнања и неспособности обавезан поднијети оставку и спријечити даљу ескалацију кризе, што Мектићу, очигледно, не пада напамет - изјавила је Мајкићева.

Она је истакла да многе земље које се суочавају са овим проблемом улажу изузетне напоре да би заштитиле своју границу и грађане од најезде илегалних мигранта, док власт на нивоу БиХ показује тотално несналажење и неспособност, иако је проблем илегалних миграција актуелан још од 2015. године.

Мајкићева наглашава да је, нажалост, проблем мигрантске кризе тренутно Савјет министара у техничком мандату потпуно препустио Унско-санском кантону, који нема ни финансијска средства која су им обећали као подршку да из тог проблема изађу.

- Очигледно је и да се мигрантска криза и даље користи као средство притиска на малобројно српско повратничко становништво у Меденом Пољу које планирају заувијек протјерати са вјековних огњишта - напоменула је Мајкићева.

Министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић изјавио је данас да у БиХ мигрантска криза представља неку врсту нерјешивог проблема зато што је то земља која функционише на бази консензуса и координације.

Он је оцијенио да БиХ, оваква каква је данас, није у стању да се "носи" ни са једном озбиљном кризом, додавши да илегални мигранти у БиХ улазе и прелазе њену границу и због јако пуно унутрашњих слабости.