latinica  ћирилица
23/10/2019 |  18:01 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Реформа образовања - промјене ће бити видљиве из године у годину

Унапређивање наставних планова и програма, дигитализација уџбеника, стимулативно окружење и едукација кадра, само су неки од закључака, на које ће се односити реформа образовања у Српској.

Након првог консултативног састанка министарке просвјете Наталије Тривић, са члановима Одбора за реформу образовања и Експертског тима, поручено је да ће промјене бити видљиве из године у годину.

Резултати реформе предшколског, основног и средњег образовања у Српској требало би да буду видљиви већ идуће године.

Експертски тим ће одредити смјернице и примарне задатке.

- Ово је право вријеме да видимо шта ће се моћи примијенити у овој години, а шта је то што ће бити дио изградње стратегије која би требала да се планира од 2022. до 2030. године - истакла је Тривићева.

У фокусу реформи су дјеца, али и наставници, јер ће њихово усавршавање бити један од значајних елемената реформе.

- Промјене које планирамо направити сигурно јесу усмјерене ка неким кључним циљевима који су у складу са закључцима Владе Републике Српске, али те промјене су усклађене са промјенама које се дешавају у свијету и са неким новим достигнућима - каже Нина Нинковић, руководилац Експертског тима.

Весна Недељковић, члан Екпертског тима , истиче да морамо бити пажљиви да напредне системе прилагодимо нашој дјеци, националном бићу и култури.

Одбор за реформу образовања покушаће образовање код нас приближити оном какво је у земљама које имају развијене образовне системе и позитивну праксу, али и потребама Српске.