latinica  ћирилица
23/10/2019 |  18:30 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Измјенама Закона о социјалној заштити и право на личну инвалиднину

Засједање Парламента Српске обиљежила је расправа о Приједлогу измјена и допуна Закона о социјалној заштити. Уводи се ново право – на личну инвалиднину.

Лица која имају утврђено тјелесно оштећење од 70 до 100%, зависе од туђе помоћи и његе и најчешће су у тешком социо-економском положају.

Износ личне инвалиднине зависиће од тјелесног оштећења, а обрачунава се у проценту од 9 до 15% од просјечне плате у претходној години.

Предлагач процјењује да ће издвајања за личну инвалиднину у 2020. достићи 8 милиона 300 хиљада марака.

Да је ријеч о значајном закону, потврђује и конструктивна расправа, која је вођена у Скупштини, као и амандмани које је уложило неколико клубова посланика.

Дакле, усвоји ли Парламент Српске приједлог измјена Закона о социјалној заштити, значиће то – право на личну инвалиднину.

- Односе се на лица која су зависна од помоћи и његе другог лица, лица којима је оштећење, обољење настало у развојном периоду и код којих је висина тјелесног оштећења од 70 до 100 одсто - појаснио је Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Примјена почиње од 1. јануара наредне године, а наканада ће бити исплаћивана на основу просјечне плате у овој години.

Иако до краја имамо још два мјесеца, буде ли задржан просјек за првих девет мјесеци, који износи 901 марку, то ће значити да ће износ личних инвалиднина бити од 81 до 135 марака.

Опозицији су спорни износи накнада, али и одредба "развојни период", која је засметала и социјалистима.

Предлажу - право на личну инвалиднину свима којима је инвалидитет наступио до 30.године.

- Да ли знате да је ова одредба развојни период дискриминишућа. Она није у складу са Уставом. За колико би се повећао број корисника личних инвалиднина уколико не би постојала одредба развојног периода - запитала је ПДП-ова Јелена Тривић.

- Уколико би остала предвиђена старосна граница од 18 година један број лица би остао без права на личну инвалиднину, чак и она лица код којих се болест развија и након 20. године живота - каже Андра Дорић, СП.

Измјена постојећег законског рјешења омогућиће и трансформацију установа за дјецу без родитељског старања.

Највећа парламентарна странка упутила је амандман.

- Оно што ћемо кроз свој амандман предложити јесте да се ова брига Републике настави и након њихове 18 године у року од три године - закњучила СНСД-ова Душица Шолаја.

 У завршној ријечи ресорни министар је признао да износи за личне инвалиднине нису довољни, али је, каже, обавеза свих да раде на њиховом повећању.