latinica  ћирилица
24/10/2019 |  11:24 ⇒ 16:29 | Аутор: РТРС

С-400 и "Панцир С" стигли у Србију (ВИДЕО)

Дивизион С-400 и батерија "Панцир С" пребачени су у Србију гдје ће први пут учествовати на војним вјежбама у иностранству, саопштила је прес-служба Министарства одбране Русије.
Панцир С (фото: Sputnik / Mikhail Fomichev) -
Панцир С (фото: Sputnik / Mikhail Fomichev)

- Руске јединице за противваздушну одбрану са противавионским ракетним системима С-400 и противракетним системима "Панцир С" пребачене су војним транспортним авионом на територију Србије - наводи се у саопштењу Министарства.

У саопштењу се прецизира да ће системи учествовати у другој фази заједничких војних вјежби "Словенски штит 2019".

Министарство додаје да је ово први пут да дивизион С-400 и систем "Панцир С" учествују у војним вежбама на територији стране државе.

Заједничка тактичка вјежба са бојним гађањем ракетних јединица ПВО Војске Србије и Ваздушно-космичких снага Руске Федерације "Словенски штит 2019" одржава се на територији Републике Србије.

Циљ вјежбе је образовање и употреба заједничке групације ПВО Војске Србије и Ваздушно-космичких снага Руске Федерације у противваздухопловној одбрани територије и снага војске од извиђања и дејства непријатеља из ваздушног простора, као и обучавање и увјежбавање команди и јединица за припрему и извођење операције ПВО.

Руководилац вјежбе је бригадни генерал Тиосав Јанковић, командант 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства РВ и ПВО.

Осим ракетних система ПВО, који су у саставу Војске Србије, на вјежби ће бити кориштени и ракетни системи Противваздухопловне одбране из састава Ваздушно-космичких снага Руске Федерације.

Вјежба се реализује у рејону аеродрома "Пуковник-пилот Миленко Павловић" на Батајници, код Београда, те на полигону "Пасуљанске ливаде" код Ћуприје, уз ангажовање и осталих јединица из састава Ратног ваздухопловства /РВ/ и ПВО Војске Србије.