latinica  ћирилица
25/10/2019 |  15:28 ⇒ 16:01 | Аутор: СРНА

Насељавање миграната довело би до новог егзодуса Срба

Српски повратник у Медено Поље код Босанског Петровца Драго Мирковић /68/ поручио је да ће Срби напустити овај простор уколико буде насељен мигрантима.
Састанак повратника у Федерацију БиХ, Медено Поље - Фото: СРНА
Састанак повратника у Федерацију БиХ, Медено ПољеФото: СРНА

Он је истакао да је лоша идеја да се у Меденом Пољу отвори мигрантски центар.

- Српски народ је 1995. године усљед ратних дејстава бјежао са ових простора и једва живу главу извукао. Насељавање наших вјековних огњишта мигрантима довело би до поновног егзодуса Срба са ових простора - рекао је Мирковић новинарима у Меденом Пољу.

Мирковић је рекао да су му се људи у Бихаћу жалили на мигранте да краду, отимају и да се локално становништво не осјећа безбједно.

Он је додао да жели да живи на свом имању, гдје је рођен, као и његови преци.

У Меденом Пољу у општини Босански Петровац данас је одржан састанак представника Срба повратника у Федерацији БиХ поводом најава да се мигрантски центар формира у овом повратничком српском селу.

Састанку, који организује Савез српских удружења ФБиХ, присуствовали су српски делегати у Дому народа Парламента ФБиХ Горан Броћета, Драгана Дамјановић, Драго Пузигаћа и Никица Боснић, начелници општина Босански Петровац Дејан Прошић, Дрвар Душица Рунић, Гламоч Небојша Радивојша и Босанско Грахово Милорад Глигић, те представници организатора.

Тема састанка била је одбрана Анекса седам Дејтонског споразума, права на повратак и хармоничан живот српских повратника у ФБиХ, а у вези са најавама да се мигрантски центар формира у Меденом Пољу, које је окружено повратничким српским селима Суваја, Ревеник, Колунић, Врточе, Бјелајски Ваганац, саопштено је раније из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Оперативна група за питање миграција у Унско-санском кантону затражила је у понедјељак, 21. октобра, хитно измјештање миграната из прихватног кампа Вучјак код Бихаћа и предложила да они буду смјештени у Медено Поље код Босанског Петровца.