latinica  ћирилица
25/10/2019 |  16:37 ⇒ 19:30 | Аутор: СРНА

Срби против формирања мигрантског центра у Меденом Пољу

Представници Срба повратника и Савеза српских удружења Федерације БиХ закључили су данас на састанку у Меденом Пољу, код Босанског Петровца, да неће дозволити формирање мигрантског центра у овом српском повратничком селу.

Након састанка, предсједник Савеза српских удружења ФБиХ Бране Пећанац рекао је новинарима да није прихватљиво насељавање миграната на ове просторе јер би то угрозило безбједност, даљи опстанак и живот становника на простору Меденог Поља, као и општине.

- Против смо било какве дислокације мигрантских центара на просторе гдје већински живе Срби, према попису становништва од 1991. године - истакао је Пећанац.

Он је упозорио да би, уколико би се то десило, био нарушен Анекс седам Дејтонског мировног споразума, да би српска популација на овом простору била економски и безбједно угрожена и да би се поново могао догодити егзодус Срба.

- Уколико власти не приступе организовано управљању мигрантском кризом и ако не буду испоштовани наши закључци спремни смо да употријебимо сва легитимна и легална средства да се одупремо било каквом насељавању на просторе гдје вијековима живе Срби - истакао је Пећанац и нагласио да би то подразумијевало и протесте пред надлежним институцијама ФБиХ и БиХ.

Састанку, у организацији Савеза српских удружења ФБиХ, присуствовали су српски делегати у Дому народа Парламента ФБиХ Горан Броћета, Драгана Дамјановић, Драго Пузигаћа и Никица Боснић, начелници општина Босански Петровац Дејан Прошић, Дрвар Душица Рунић, Гламоч Небојша Радивојша и Босанско Грахово Милорад Глигић, те представници организатора.

Тема састанка била је одбрана Анекса седам Дејтонског мировног споразума, права на повратак и хармоничан живот српских повратника у ФБиХ, а у вези са најавама да мигрантски центар буде формиран у Меденом Пољу, које је окружено повратничким српским селима Суваја, Ревеник, Колунић, Врточе, Бјелајски Ваганац, саопштено је раније из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Оперативна група за питање миграција у Унско-санском кантону затражила је у понедјељак, 21. октобра, хитно измјештање миграната из прихватног кампа Вучјак код Бихаћа и предложила да они буду смјештени у Медено Поље код Босанског Петровца.

Повезане вијести:

Насељавање миграната довело би до новог егзодуса Срба

Протест Срба испред Савјета министара, ако мигранти буду у Меденом Пољу

Рунић: Срби се не би осјећали сигурно поред миграната

Прошић: Насељавање миграната у Медено Поље - удар на Дејтон

Линта: Намјера - протјеривање српских повратника