latinica  ћирилица
26/10/2019 |  13:18 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Додик за РТРС: Српска и БиХ добиће напајање гасом са гасовода који гради Азербејџан (ФОНО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик састао се данас са предсједником Азербејџана Илхамом Алијевим у Бакуу гдје су разговарали о проширењу сарадње и јачању заједничких односа.


Додик је овом приликом истакао да се на Самиту несврстаних у Бакуу срео са многим људима из различитих земаља, али и са представником земље домаћина Азербејџаном, предсједником Илхамом Алијевим, са којим је одржао билатерални састанак.

- Ово је једна добра посјета која у себи носи низ добрих конатаката који смо остварили са домаћином који је веома посвећен односима са БиХ. Азербејџан је раније донирао новац за санацију и адаптацију Геријатријског центра у Бањалуци и на томе сам захвалио предсједнику ове земље и замолио га да кроз друге хуманитарне акције буде што више таквих пројеката у Српској и ФБиХ - рекао је.

Додик је нагласио да је Азебрејџан заинтересован за раст привредне сарадње са БиХ. То је, каже, земља са економијом која је у успону и која располаже са значајним енергетским изворима нафте и гаса.

- Познато је да Азербејџан гради јужни крак гасовода који иде ка Италији, а један дио тог крака се одваја ка Црној Гори, а одатле у БиХ и Српску. Са Алијевим сам разговарао о томе и речено ми је да ће идуће године бити одржан форум на ту тему који би требало да поспјеши динамику градње тог гасовода. То значи да ће БиХ и Република Српска добити напајање гасом из другог правца, тј. Црне Горе - рекао је Додик.

Он је нагласио да је са Алијевим разговарао и о могућностима ангажовања азербејџанских компанија на изградњи аутопутева по повољним кредитима.

Додик је изразио увјерење да је предсједник Алијев заинтересован да се сарадња Азербејџана и БиХ оствари на највишем могућем нивоу.

Повезане вијести:

Додик са предсједником Азербејџана: Радити на проширењу сарадње