latinica  ћирилица
30/10/2019 |  13:47 ⇒ 19:32 | Аутор: СРНА

"Орао" обиљежио 75 година рада, најављени нови послови (ФОТО)

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић изјавио је на прослави 75 година рада предузећа из намјенске индустрије "Орао" у Бијељини да се веома брзо очекује договор са руским партнером за добијање лиценци које би овој фирми омогућиле сигурну будућност за наредне бар двије деценије.
Орао, Бијељина - Фото: РТРС
Орао, БијељинаФото: РТРС

Петричевић је честитао јубилеј менаџменту и свим радницима "Орла" који су током година допринијели да капацитети фирме буду сачувани и да се сада разговара о његовој будућности кроз реализацију активности неопходних за сигурније пословање у будућности.

- Ресорно министарство и Влада Републике Српске активно раде на започетим преговорима још од августа, када смо били у посјети Москви, и ти разговори иду у добром смјеру - рекао је Петричевић.

Према његовим ријечима, за добијање лиценци од руских партнера потребно је вријеме, али одговори који стижу из Русије су да су остварене све претпоставке за добијање лиценци за хеликоптере и авионске моторе.

- Ми смо у дневној комуникацији и очекујемо њихову посјету веома брзо, можда и у наредних 10 дана, како би извршили све контроле и прегледе као предуслов за добијање лиценци - најавио је Петричевић.

Фото: РТРС

Вршилац дужности генералног директора "Орла" Биљана Марковић рекла је да 75 година рада представља дуг животни вијек колико ова компанија живи, опстаје и остаје и изразила наду да ће "Орао" трајати још дуги низ година.

- Ми се трудимо да обезбиједимо добар темељ за будућност, све неопходне услове за наставак пословања, као и за одржање тренутних послова, а за то имамо и компетентне запослене и неопходне технологије - оцијенила је Марковићева.

Она је навела да се компанија паралелно бори за одржавање текућих послова по лиценцама руских и енглеских произвођача мотора и за наставак сарадње са руским компанијама које су произвођачи оригиналних мотора за различите типове хеликоптера и авионских мотора, без чега нема будућности "Орла" и дугорочног обезбјеђења послова.

Фото: РТРС

- Министарство привреде и предузетништва Републике Српске показује поштовање према овој фирми и њеној традицији, као и смисао да нам обезбиједи основне услове за опстанак у наредном периоду, јер највећим дијелом одлуке наше Владе и ресорног министарства, као и Министарства одбране Републике Србије, одлучиће о будућности "Орла" у наредном периоду - навела је Марковићева.

Она је додала да су у фирми тренутно и представници канадске компаније са којима годинама успјешно сарађују и са којима преговарају о новим условима пословања.

Фото: СРНА

Свечаност је одржана у кругу предузећа гдје су положени вијенци испред споменика радницима "Орла" који су погинули у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату као припадници Војске Републике Српске, након чега је организована посјета Спомен-соби у кругу фабрике у којој се чува сјећање на 23 погинула и 75 рањених бораца који су били радници "Орла".

Поводом јубилеја, инжењер хемије у фирми Ана Мићић рекла је новинарима да "Орао" пружа прилику младим људима да уче, раде и напредују, што показује њен примјер као треће генерације у породици која ради у овој фирми, након дједа и оца.