latinica  ћирилица
01/11/2019 |  11:07 ⇒ 11:09 | Аутор: СРНА

НАТО извиђао са територије БиХ током вјежбе "Словенски штит"

Током српско-руске војне вјежбе "Словенски штит 2019" два извиђачка НАТО авиона патролирала су изнад обале Дрине у БиХ уз пограничну линију како би прикупила што више обавјештајних података о моћном руском ракетном систему противваздушне одбране /ПВО/ "С-400", сазнају Вечерње новости.
"Авакс" - Фото: ТАНЈУГ
"Авакс"Фото: ТАНЈУГ

Лист наводи да су НАТО авиони "Б-350" и "глобал 6.000" опремљени софистицираним уређајима за биљежење радарских зрачења кретали из војне базе Авијано у Италији и цијела два дана, колико је трајала српско-руска вјежба из ваздуха надгледала дешавања на терену.

Небом БиХ тада су, како се наводи, регистрована интензивна прелијетања, а посебно кориштење истих путања извиђачких авиона.

Према незваничним сазнањима Вечерњих новости, војно и државно руководство Србије је одушевљено ефикасношћу система "С-400" и није искључено да се у наредним мјесецима са Москвом поведу преговори о набавци тог ПВО система, путем кредита и то на дужи период отплате.

Лист пише да је једна група српских официра већ завршила обуку за руковођење овим системом, тако да би у случају набавке "С-400" Србија већ имала спреман кадар.

Овај београдски лист сазнаје и да је значајну улогу у допремању моћног руског наоружања на вјежбу "Словенски штит 2019" имао и бугарски премијер Бојко Борисов.

Он је, наводно личним потписом дозволио прелет руског авиона до Србије, што му је озбиљно замјерено у западним круговима.