latinica  ћирилица
01/11/2019 |  14:34 ⇒ 17:19 | Аутор: СРНА

Обиљежено 27 година од оснивања Шестог одреда Специјалне бригаде

Служењем парастоса за 13 погинулих припадника Шестог одреда Специјалне бригаде полиције, данас је у Центру за обуку Министарства унутрашњих послова Републике Српске у Залужанима код Бањалуке обиљежено 27 година од оснивања тог одреда.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач истакао је да је овај одред био један од елитних и да је имао 511 припадника од којих је више од 200 било рањено.

- Припадници овог одреда борили су се на ратиштима широм Републике Српске. Неки од њих дали су живот за слободу српског народа и стварање Српске, што не смије бити заборављено - рекао је новинарима Лукач.

Предсједник Удружења Шестог одреда ветерана Специјалне бригаде полиције Зоран Крајновић подсјетио је да је одред формиран 1. новембра 1992. године у Бањалуци.

- Наш ратни пут је био херојски, а основни циљ је био одбрана вјековних огњишта српског народа. То не смије бити заборављено, а посебно наши саборци који су дали животе за стварање Републике Српске - рекао је Крајновић и подсјетио да је одред више пута одликован.

Вијенце код спомен-плоче положили су представници МУП-а, Борачке организације Републике Српске, породице страдалих припадника, делегације Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ и града Бањалука.

Припадници Шестог одреда борили су се на ратиштима широм Републике Српске, а неке од најважнијих акција су учешће у проширењу Коридора, заустављање продора непријатеља на Алибеговића коси на бихаћком ратишту, заузимање коте 850 на Жучи на сарајевском ратишту, те учешће у акцији извлачења цивила из Двора на Уни.

Од 144 припадника Специјалне бригаде полиције који су живот дали за Републику Српску, њих 13 били су припадници Шестог одреда.

О храбрости припадника Шестог одреда, ратном путу и борбама које су њени припадници водили на најтежим ратиштима свједочи и филм "Напријед до побједе".

Традицију Шестог одреда Специјалне бригаде полиције баштини Специјална антитерористичка јединица полиције МУП-а Српске.