latinica  ћирилица
02/11/2019 |  14:04 ⇒ 14:05 | Аутор: СРНА

У Дрездену проглашено "нацистичко ванредно стање"

Њемачки град Дрезден прогласио је "нацистичко ванредно стање", односно објавио да има озбиљан проблем са крајњом десницом.
Дрезден - Фото: РТРС
ДрезденФото: РТРС

Градска управа усвојила је резолуцију у којој наводи да су у овом граду све чешћи десничарски инциденти и активности, као и да је потребно пуно тога урадити како би се тај проблем ријешио.

У резолуцији се град позива да помогне жртвама насиља крајње деснице, те да се заштите мањине и оснажи демократија.

Члан градске управе Макс Ашенбах рекао је да је у опасности демократско друштво.

- Ово је слично као код климатског ванредног стања. Имамо озбиљан проблем. У опасности је отворено демократско друштво - рекао је Ашенбах за Би-Би-Си.

Он каже да је неопходно предузети мјере јер политичари не чине довољно у смислу да се јасно позицирају против крајње деснице.

Ашенбах је рекао да је градска управа ријешена да оствари слободно, либерално, демократско друштво које штити мањине и које се јасно противи нацизму.

Владајућа странка ЦДУ одбила је ову резолуцију, оцијенивпи да је ријеч о "чистом политичком симболизму", те да снажна реторика представља "лингвистичу грешку", пренио је ДПА.

Њемачке либералне Слободне демократе подржале су резолуцију, али су неки осудили термин "нацистичко ванредно стање", наводећи да то неће помоћи кандидатури Дрездена да постане европска пријестоница културе за 2025. годину, наводи ДПА.

Дрезден, главни град њемачке покрајине Саксоније, дуго се сматрао упориштем крајње деснице и сједиштем антиисламског покрета Пегида.