latinica  ћирилица
02/11/2019 |  19:11 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Oпштина Равно Србима не жели да исплати накнаду за уништену имовину

У некадашњем српском селу Запланик у општини Равно још нема обновљених кућа, а и они ријетки који то покушају да ураде, наилазе на зид. Више од 13 година од извршне судске нагодбе, Милорад Милићевић не може да дође до накнаде за уништену имовину.

Милорад с невјерицом обилази порушени породични објекат гдје су живјеле двије породице. Није оштећен у два свјетска рата, али је 2003. године за око запао Општини Равно. Милићевић каже да су одговорни знали да је ријеч о приватном објекту и да је намјеравао да га обнови.

- Они су ми рекли да је Запланик у другом кругу, да ће се прво обнављати Иваница, а кад је дошао ред на Запланик, тада су почели да одвозе камен. Да ли је то синхронизовано не знам, али мислим да јесте - каже Милићевић.

Обрађени блок и камен депоновани су у Завали, код Равног. 2006. године, послије бројних захтјева и договора, уз помоћ канецалрије ОХР-а, Милићевић је постигао судску нагодбу у општинском суду у Чапљини са Андријом Шимуновићем, начелником општине Равно, о исплати штете од 30.000 КМ. Шимуновић је тада није оспоравао. Пет година након тога, умире други сувласник објекта, не дочекавши накнаду. Милићевићи још чекају.

- Биле су само жалбе мојих адвоката и приговори Општине Равно, увијек неутемељени. Суд је увијек потврђивао да су неутемељени. Наводно, нема средстава на том њиховом рачуну - прича Милићевић.

Послије тринаест година, износ накнаде увећале су камате.

Неки од српских представника у Општини Равно, с којим смо контактирали, а нису жељели пред камеру, кажу да је смијешна тврдња да Општина нема новца. Само од производње електричне енергије, на мјесечном нивоу, убиру више стотина хиљада марака. Ниједна српска кућа у Запланику, али и у појединим околним српским селима, није обновљена.

- Сигуран сам да је то урађено с намјером. Неко је узео корист, зна се на чији штету - каже Милорадов син Илија.

Незамјењиви начелник Равног, Андрија Шимуновић, није одговарао на телефонске позиве. Посредно, јесте.

- Начелник је рекао да да је донесена пресуда и да је уложена жалба, те да тај предмет још није ријешен - навео је Данило Мандегања, координатор за МЗ Иваница.

Милићевићи страхују да ће судске преписке намјерно трајати унедоглед. Сумњају да је иза свега смишљена намјера да се Срби не враћају на своја имања.