latinica  ћирилица
02/11/2019 |  21:51 ⇒ 03/11/2019 | 12:36 | Аутор: РТРС

Пјеснику Милану Ненадићу уручена "Дучићева награда"

У Требињу је у оквиру Дучићевих вечери поезије одржана свечана академија, којој су, у част барда српске књижевности Јована Дучића, присуствавали бројни пјесници и културни ствараоци.

"Дучићева награда", која се додјељује сваке треће године, уручена је пјеснику Милану Ненадићу.

Ненадић је рекао да је ову награду добио и 1971. године, када се ова манифестација звала Требињске вечери поезије.

- Драго ми је што сам у Дучићевом гради и што се овај великан слави на овакав начин - рекао је он.

Помоћник министра просвјете и културе Тања Ђаковић истакла је значај Дучићевих вечери поезије не само за Требиње, већ за цијелу Републику Српску, али и шире, те најавила даљу подршку ресорног министарства овој манифестацији.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић истакао је да су Требињци поносни на Дучића и да с радошћу дочекују сваке Дучићеве вечери поезије.

Он је нагласио значај тога што у овим данима Требиње посјети велики број пјесника са свих страна, јер се на овом мјесту пјесничка ријеч воли, цијени и поштује.

Академији је претходило отварање изложбе "Прича у сликама" у требињском Музеју Херцеговине. Ријеч је о сталној поставци слика умјетника Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић из галерије Музеја у Лозници.

Дучићеве вечери поезије завршавају сутра када ће, између осталог, бити служен помен пјеснику и одржано традиционално пјесничко вече.

Покровитељи манифестације су Влада Републике Српске и Министарство просвјете и културе Српске.