latinica  ћирилица
03/11/2019 |  09:12 ⇒ 18:36 | Аутор: СРНА

Међународна заједница оштро да осуди екстремистичку декларацију СДА

Међународна заједница треба оштро да осуди запаљиву и екстремистичку декларацију СДА која позива на укидање дејтонске структуре у корист унитарне БиХ, наводи се у 22. Извјештају Владе Републике Српске упућеном Савјету безбједности УН.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

- Екстремистичка декларација СДА показала је, јасније него икад, да је највећа бошњачка странка у БиХ опредијељена за рушење Дејтонског споразума. Позив СДА за "регионализацијом" БиХ са "три нивоа власти: државни, регионални и локални" није ништа друго него позив на укидање Републике Српске и ФБиХ, круцијалног елемента уставне структуре БиХ који спречава доминацију једне етничке групе у БиХ, као и кантона у ФБиХ, који су есенцијални у обезбјеђивању гласа Хрвата у управи - упозорено је у овом извјештају.

У документу се подсјећа да је такозвана "Република БиХ" била унитарни режим под доминацијом Бошњака, те да позив СДА за њеним оживљавањем јасно говори да ова странка жели да укине Устав БиХ који је есенцијални елемент Дејтонског споразума.

- "Опструкције и блокаде" које СДА жели да уклони из Устава БиХ су федеративна структура и механизми заштите три конститутивна народа БиХ, који су, у ствари, круцијални елементи Дејтонског споразума којима се обезбјеђује да ниједан народ не може да угњетава друге. Из тог разлога СДА и жели да их укине. Циљ СДА је унитарна држава којом влада најбројнији народ у БиХ - Бошњаци - констатује се у Извјештају.

Из Владе Српске наводе да ниједна страна која тежи тиранији не воли "препреке и блокаде" које имају функцију контроле и баланса њихове власти, али стране које су конципирале, учествовале у преговорима и усагласиле Дејтонски споразум предвидјеле су опасност коју носи доминација заснована на пукој бројчаној супериорности у БиХ, те мудро уградиле "опструкције" које СДА сада схвата као осујећивање њених настојања да доминира друштвом БиХ.

- Стране које су усагласиле Дејтонски споразум схватиле су да, као у десетинама стабилних и просперитетних федерација у цијелом свијету, пут ка миру и безбједности у БиХ лежи у деконцентрацији, а не консолидацији политичке моћи. Дејтонска формула обезбјеђује народима и ентитетима који чине БиХ висок степен права и аутономије - појашњава се у Извјештају.

У тексту се наглашава да декларација СДА, иако садржи неколико бомбастичних афоризама, као што су позив на "остваривање социјалне и националне равноправности конститутивних народа и грађана на цијелој територији БиХ", налаже да народи у БиХ буду равноправни само под условима СДА.

Из Владе Српске оцјењују да је СДА толико безочна у позиву на радикалну промјену садашње структуре БиХ и доминацију бошњачког елемента да тражи и "афирмацију босанског идентитета као заједничког идентитета свих грађана БиХ".

- Умјесто да слави националну разноликост у БиХ, овај позив за униформношћу под условима СДА представља отворену и злокобну пријетњу Србима и Хрватима. То је експлицитан позив да се поништи сва српска и хрватска култура и баштина у БиХ. Тешко да би се могао замислити гњев грађана Велса и Шкотске кад би им се рекло да се од овог тренутка могу идентификовати само као "Британци" - наглашава се у Извјештају.

Од када је БиХ формирана, прије готово 25 година, никада ниједна утицајнија политичка странка није извршила тако радикалан и офанзиван напад на националне традиције осталих конститутивних народа у земљи као што је СДА.

У тексту се констатује да је СДА већ кренула у подривање механизама заштите конститутивних народа у БиХ и наводи примјер који показује из ког разлога је политика у другом ентитету, ФБиХ, у кризи, а то је избор Жељка Комшића на мјесто "хрватског" члана Предсједништва БиХ.

- Комшић је номинално хрватски политичар који се залаже за политички програм СДА и Бошњака, а готово да нема никакву подршку међу Хрватима. Бошњачки политичари маргинализовали су хрватске гласаче тако што су подстицали Бошњаке да гласају за Комшића умјесто за кандидата за бошњачко мјесто у Предсједништву. Тиме су Бошњаци добили два мјеста у Предсједништву, а Хрвати ниједно - појашњава се у Извјештају Владе Српске.

Нападима на контроле и равнотежу у БиХ, уведене Дејтонским споразумом, додаје се у тексту, СДА је још једном показала свој фундаментални презир према начелима на којима почива Мировни споразум, као и према самој демократији -презир који се види и у настојањима СДА да блокира резултате сваких демократских избора који јој нису по вољи, било да је ријеч о изборима у Мостару, ФБиХ или општим изборима у БиХ.

- Сви грађани БиХ који воле мир и сви чланови међународне заједнице којима је стало до будућности БиХ и стабилности региона треба да се енергично успротиве настојањима СДА и осуде њену декларацију, те потврде значај дејтонских начела - наглашава се у 22. Извјештају Владе Српске упућеном Савјету безбједности УН.

Други примјер одбијања Дејтонског споразума, наводи се у овом документу, јесте провокативна и дестабилизујућа одлука СДА да оспори име Републике Српске.

У тексту се подсјећа да је јануару ове године СДА најавила да ће затражити од Уставног суда БиХ да прогласи име Републике Српске неуставним, а циљ ове иницијативе је подривање уставног статуса Републике Српске.

- Иницијатива СДА директно је супротна Уставу БиХ, чији члан један гласи: "БиХ се састоји од два ентитета, Федерација Босне и Херцеговине и Република Српска". Апсурдно је као аргумент наводити да Устав крши сам себе у свом основном члану којим се дефинише БиХ. У Уставу БиХ име Републике Српске помиње се на још десет мјеста, између осталог и у одредбама којима се Народној скупштини Републике Српске дају овлашћења. Штавише, Устав је централни елемент Дејтонског мировног споразума, а Република Српска, управо под тим именом, једна је од страна уговорница. Име Република Српске не повређује ни инструменте људских права - појашњено је у Извјештају.

Да је то случај, додаје се, имена већине земаља у Европи кршила би људска права. Општеприхваћена пракса је да држава и нижи политички нивои носе име највеће етничке групе. Већина европских држава, као што су Њемачка, Француска, Италија, Шпанија и Чешка управо су тако добиле име. Многе европске политичке регије, као што су Енглеска, Шкотска, Каталонија, Баскија и Валонија, такође, су на исти начин добиле име.

- Нема ничег неуобичајеног у начину на који је Република Српска добила име. Међународна заједница, укључујући Савјет безбједности Уједињених нација и ад хок Савјет за имплементацију мира, чак и високи представник, већ годинама признају Републику Српску, управо под тим именом, као један од два ентитета који чине БиХ - наводи се у тексту.

Из Владе указују да напад СДА на име Републике Српске, као и њена декларација у којој позива на ерадикацију Републике Српске као политичког ентитета доноси политичку дестабилизацију и удара у саму срж Дејтонског мировног споразума.

- Ова иницијатива је дио кампање којом СДА напада легитимитет Републике Српске. Вријеме је да СДА прихвати дејтонско рјешење и право Републике Српске да постоји. Република Српска прихвата и придржава се Дејтона, те инсистира на томе да исто учини и међународна заједница. Република Српска, за разлику од СДА и високог представника, безрезервно прихвата Дејтонски споразум и само тражи да се Устав БиХ спроводи онако како гласи - наглашава се у Извјештају.

Из Владе Српске поручују да је Република Српска, упркос тим пријетњама, увијек била опредијељена за Дејтон и увјерена је да БиХ може успјети и просперирати ако дејтонски систем буде у потпуности спроведен.

- Чињеница да се СДА осјећа довољно самоувјереном да игнорише изборне резултате, напада само име Републике Српске и доноси екстреман и анимозан политички програм којим изричито одбија дејтонску структуру без икаквог страха од негативних посљедица од међународне заједнице, умногоме објашњава цинизам одређених елемената друштва БиХ ка страним актерима и институцијама који тврде да су поборници поштивања међународног права, људских права и демократије - истиче се у овом извјештају.

Из Владе Републике Српске наводе да је међународна заједница требало давно да осуди СДА због дестабилизујућих поступака и затражи да дејтонску формулу поштују високи представник, СДА и сви релевантни актери у региону.