latinica  ћирилица
03/11/2019 |  13:59 | Аутор: СРНА

Грубеша: Неуспостављање власти - кршење људских права

Министар правде у Савјету министара у техничком мандату Јосип Грубеша саопштио је да је еклатантно кршење људских права то што након више од годину дана од општих избора још није успостављена власт на нивоу БиХ.
Јосип Грубеша - Фото: РТРС
Јосип ГрубешаФото: РТРС

- Јасно је да што хитније треба успоставити нови Савјет министара БиХ као одраз изборне воље бирачког тијела, како би и Парламентарна скупштина почела да испуњава уставну функцију као законодавно тијело - навео је Грубеша, који је и високи функционер ХДЗ-а БиХ.

Грубеша истиче да се хитно мора кренути у темељну реформу правосуђа БиХ, без које је "сан о европским и евроатлантским интеграцијама недостижан циљ".

- Пуно је стратешких докумената које морамо продужити, иновирати и ревидирати, али без формиране власти и функционалних институција бојим се да нећемо имати резултате - наводи Грубеша.

Он истиче да је Министарство правде сачинило квалитетан документ ревидиране Стратегије за процесуирање предмета ратних злочина који нема политичку подршку СДА.

- СДА тиме жели задржати контролу над цјелокупним процесуирањем ових сложених кривичних дјела, чије је коначно процесуирање од животне важности за будућност БиХ - навео је Грубеша.

Као један од већих пројеката који ово министарство приводи крају, Грубеша наводи отварање затвора БиХ, који би требало да буде у функцији на прољеће, саопштено је из ХДЗ-а БиХ.