latinica  ћирилица
03/11/2019 |  18:35 ⇒ 19:30 | Аутор: СРНА

Џендер центар: СМ опет задире у надлежности Српске

Савјет министара БиХ у техничком мандату фомирао је Одбор за праћење и извјештавање по Истанбулској конвенцији и фемициду у БиХ, који је за 6. новембар заказао прву сједницу и позвао представнике Републике Српске, упркос томе што их Влада Српске није именовала, а у међувремену је пласирана и прича о мобингу у Џендер центру Српске.
Центар за једнакост и равноправност полова Републике Српске - Џендер центар - Фото: илустрација
Центар за једнакост и равноправност полова Републике Српске - Џендер центарФото: илустрација

Директорица Џендер центра Владе Републике Српске Мирјана Лукач изјавила је Срни да одлука о формирању Одбора није била на дневном реду већ је, вјероватно, провучена као ванредна тачка и да је очито да су министри из Српске за њу гласали.

Лукачева је нагласила да су сви чланови Одбора са нивоа БиХ, али је његов задатак да на свим нивоима власти прати и анализира спровођење конвенције, а то не може у Републици Српској, јер је Џендер центар координационо тијело за провођење Истанбулске конвенције.

- Тај одбор није могао бити формиран и без нас не може да се проводи Истанбулска конвенција и на такав начин не може да се ради - поручила је Лукачева.

Она је објаснила да је Влада одбила да именује у Одбор своје представнике, јер је констатовала да нема уставног основа да буде основан на нивоу БиХ.

Влада је у јулу 2018. године задужила Министарство за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске да о том закључку упозна Савјет министара БиХ, Министарство за људска права и избјеглице БиХ и Агенцију за равноправност полова БиХ.

Претходно је Агенција за равноправност полова Министарства за људска права и избјеглице БиХ затражила именовања из Републике Српске у Одбор, позивајући се на Конвенцију Савјета Европе о спречавању и сузбијању насиља над женама и насиља у породици /Истанбулска конвенција/.

Министарство за економске односе и регионалну сарадњу је у свом мишљењу навело да је видљиво да је ријеч о покретању иницијативе за оснивањем новог тијела на нивоу Савјета министара БиХ за праћење и извјештавање које је везано за област која је у искључивој надлежности ентитета, те сматра да нема уставног основа за успостављањем једног таквог тијела на нивоу БиХ.

Лукачева је напоменула да је Влада раније именовала Џендер центар Републике Српске да спроводи, прати спровођење и извјештава Владу о програмима и мјерама према Конвенцији и у ту сврху сарађује са надлежним органима, институцијама и организацијама у Републици Српској, БиХ и Савјету Европе.

Иако је о свему наведеном Савјет министара БиХ био раније упознат, ово тијело, сада у техничком мандату, 5. августа ове године донијело је одлуку да формира Одбор за праћење и извјештавање по Истанбулској конвенцији и фемициду у БиХ без представника из Републике Српске.

Лукачева је навела да су, упркос томе, прошле седмице упутили позив посланицима из Републике Српске у Представничком дому парламента БиХ да присуствују првом састанку тог Одбора.

Састанак је заказан за 6. и 7. новембра на Јахорини када је планирано и стручно савјетовање за представнике институција за прикупљање информација за извјештавање према Истанбулској конференцији у Савјету Европе, што треба да буде одржано наредне године.

Лукачева је напоменула да у посљедње три године већ постоје проблеми са Министратством за људска права и избјеглице БиХ у вези са надлежностима и представљањем на међународном нивоу, те да је у међувремену пласирана и прича о мобингу у Џендер центру Републике Српске с циљем дискредитације директорице, ове институције и саме Владе.

- Неко анонимно писмо је отишло према Омбудсману за људска права БиХ у коме пише да ми не радимо са међународним и невладиним организацијама, да се малтертирају запослени. Ми смо се изјаснили да то није тачно - рекла је Лукачева.

Она је додала да је Омбудсман на свој сајт ставио препоруку Џендер центру и Влади, те да је то исто урадио и Џендер центар на свом сајту као одговор на ту препоруку.

- Навели смо да је ријеч о анонимном писму без доказа, да Џендер центар поштује све обавезе и да рад, ред и дисциплина нису мобинг - објаснила је Лукачева и додала да су запослени дали изјаве да никад нико није трпио мобинг.

Према њеним ријечима, у том писму је наведено и да у Џендер центру малтертирају породиље, али да су оне дале изјаве да никад није било проблема, што је прослијеђено обмудсману.

Лукачева сумња да се, с обзиром на све околности, жели направити хајка на Џендер центар посредством невладиних организација изношењем, како је истакла, нетачних тврдњи.

- Не постоји никакав мобинг, никакво малтретирање. Ако неко инсистира да се долази на посао у осам, а не у десет или да се излази у једанаест и не враћа на посао, то није мобинг већ радна дисциплина. А, таквих ситуација је било - објаснила је Лукачева, која у својој биографији има и рад женама жртвама насиља.