latinica  ћирилица
03/11/2019 |  18:44 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Пословна зона Бијељина без градског водовода

Бијељина се сврстава међу градове у Републици Српској са најповољнијим привредним амбијентом. Нове индустријске зоне иду томе у прилог. Ипак, значајан број привредних субјеката у пословној зони Павловића пут, остао је ускраћен за дио инфраструктуре на коју чека више од 20 година. То је првенствено водоводна мрежа.

Предузеће Мојић је у пословној зони Павловућа пут од оснивања.. На водоводну мрежу чекају 13 година.

- Морамо да обезбиједимо филтрирану воду за све запослене. Купујемо и мијењамо филтере који су изузетно скупи - каже Тешо Мојић, власник и директор овог предузећа.

Уз недостатак контролисане воде за пиће, непостојање градског водовода компликује и противпожарну заштиту.

- Такође, морамо да одржавамо пумпе које морају да имају довољно висок притисак за хидранте у случају неких опасности од пожара - наводи Мојић.

У предузећу Вододов и канализација појашњавају да је изградња водоводне мреже у овом дијелу и даље само у плану - релизација је неизвјесна.

- Пројекти постоје, то је нешто што је у протеклом периоду рађено. Сада би требало заједно да покушамо да пронађемо средства, која при том нису мала, као ни дужина цјевовода који би требало да се изгради. Чак и услови терена захтијевају изградњу пумпних станица како би све то могло да функционише - наводи Ивана Станишић, извршна директорка АД Водовод и канализација.

Локална управа финансира 80 одсто средстава потребних за проширење вододводне мреже на свим локацијама у Семберији. Поставља се питање зашто је ова зона изостављена.

Нове пословне зоне изграђене претходних година урађене су са свом потребном инфраструктуром,а град је и додатано стимулисао куповину парцела како се побољшао привредни амбијент у Бијељини. Стиче се утисак, међутим, да су у планове и инвестиције Градске управе, сами привредници недовољно укључени.

Пословна зона на Павловића путу је након изградње моста на Дрини деведестих година постала атрактивна локација за различите производне, трговинске и туристичко-угоститељске активности у Семберији. Наши саговорници истичу да би, осим изградње вододоводне мреже, од велике користи био градски превоз који би смањио трошкове запослених и бициклистичке стазе, уколико Бијељина заиста жели да побољша привредни амбијент.