latinica  ћирилица
03/11/2019 |  18:47 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Погодности куповине у пограничном подручју

Које су предности живота у пограничном подручју? Становници Средњег Подриња у Републици Српској и Азбуковице у Србији, свакодневно пазаре у сусједству због повољнијих цијена. Провјерила смо који су производи и гдје јефтинији.

Прелазак преко моста на Дрини због куповине, готово је свакодневица за већину становника пограничног краја, па тако и за Николу Кнежевића, власника етно-села Врхпоље. Из Србије долази у Републику Српску због, како каже, намирница које су јефтиније.

- Кућна хемија и кондиторски производи знатно су јефтинији у Републици Српској - каже Кнежевић.

У Републици Српској јефтиније је и гориво. Александар Севић каже да су разлике у цијени око 30 фенига по литру, те да се исплати свакодневно прелазити Дрину. Додаје да уштеди од 15 до 20 КМ по резервоару горива.

Погодност куповине у Републици Српској за људе из Србије јесте и могућност поврата ПДВ-а

- Једноставно ,на граничном прелазу овјеримо рачун, вратимо се у ту радњу и добијемо 17 одсто од износа који смо платили - каже Кнежевић.

С друге стране, одлазак становника Братунца и Сребренице у сусједну Љубовију у Србији ради повољније куповине, такође је свакодневица. Прије свега, кажу да су лијекови знатно јефтинији. Такође, према њиховим ријечима, јефтинији су препрати који се користе у пољопривредној производњи, као и сточна храна.

Постојећи гранични прелаз на Љубовијском мосту затворен је за робу и услуге још 2010. године, па су трговци на велико принуђени да иду до Каракаја 100 километара. Отварањем новог моста, живот у Средњем Подрињу био би знатно олакшан, а робна размјена интензивирана.

Када ће нови мост, који је изградила Србија, коначно бити у функцији, питање је за бх. политичаре. За грађане пограничног краја, он је приоритет.