latinica  ћирилица
04/11/2019 |  07:53 ⇒ 11:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Медији: Палмер повлачи ултиматум?

Иако је амерички званичник Метју Палмер у Приштини поручио да Србија не може у ЕУ ако не призна независност Косова, није искључено да у Београду ублажи став.
Метју Палмер (фото:Screenshot/O2) -
Метју Палмер (фото:Screenshot/O2)

До преокрета би, објашњавају саговорници листа Курир, могло да дође пошто је на Палмерове пријетње услиједио оштар одговор предсједника Србије који је рекао да Србија неће трпити понижења и да су на тај начин преговори практично обесмишљени.

А Палмеров задатак је, истичу, да обнови дијалог, а не да га блокира.

Бивши шеф дипломатије СРЈ Владислав Јовановић очекује да Палмер данас у Београду разјасни одакле такав ултимативни став САД и онда да се види има ли шансе за обнову дијалога.

Претпостављам да ће у разговору са Вучићем да бира блаже речи или чак повуче оно што је рекао у Приштини, како би умирио наше незадовољство. Није искључено да промени плочу. Морао би да то уради, ако хоће наставак дијалога. Не можете уцјенама да водите дијалог, рекао је Јовановић.

Образлаже да је посао Палмера да има еластичан приступ, а не да пресијеца категоричким ставовима.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да цинично дјелује када неко Србију условљава пријемом у ЕУ, било да се ради о КиМ или неком другом проблему, јер већ двије деценије траја прича о евроинтеграцијама, које су, чини се, све даље.

Зато јесте смијешно када то раде САД, које су у сукобу са ЕУ и обесмишљавају је. Јефтина трагикомедија је та представа у којој САД подржавају Британију да изађе из ЕУ, док Србију условљавају пријемом у Унију, ако се одрекнемо КиМ. рекао је он.