latinica  ћирилица
04/11/2019 |  09:13 ⇒ 14:30 | Аутор: СРНА

Српска посвећена будућности БиХ као чланице ЕУ

Република Српска опредијељена је за напредак БиХ на путу европских интеграција и, управо онако како је посвећена Дејтонском споразуму, посвећена је будућности БиХ као чланице ЕУ, наглашава се у 22. Извјештају Владе Републике Српске упућеном Савјету безбједности УН-а.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

У Извјештају се наводи да Република Српска поздравља Мишљење Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у Унији, које су представници ЕУ 29. маја уручили властима Републике Српске, и наглашава да ће бити настављен рад на европским интеграцијама БиХ.

- Република Српска остварила је значајан напредак на питањима европских интеграција и континуирано усклађује своје законске прописе за правним тековинама ЕУ. Од 2007. године до данас, кроз поступак усклађивања и процјене усклађености са европским законодавством прошао је 3.121 пропис Републике Српске /нацрти и приједлози закона и подзаконских аката/ - истиче се у овом документу.

Из Владе наглашавају да Република Српска, такође, предано ради на спровођењу Реформске агенде договорене у сарадњи са ЕУ, као и да је усвојила далекосежне реформе с циљем унапређења привредног амбијента и, генерално, промовисања привредног развоја, те предузела важне кораке у борби против корупције и основала посебно одјељење за сузбијање корупције у оквиру тужилаштва.

У дијелу Извјештаја у којем се говори о препрекама на путу ка европским интеграцијама наглашава се да, иако Република Српска чини све што је у њеној моћи да промовише европске интеграције БиХ, институције изван контроле Српске, нажалост, тај напредак ометају.

- Даље присуство високог представника који присваја диктаторску моћ и наметнути закони као његова заоставштина највеће су препреке на путу европских интеграција БиХ - констатује се у Извјештају и истиче да Република Српска поздравља став Европске комисије да је високи представник са тзв. бонским овлашћењима неспојив са суверенитетом и чланством БиХ у ЕУ.

Из Владе истичу да је друга велика сметња напретку БиХ на путу ка чланству у ЕУ блокада формирања власти на нивоу БиХ од СДА, која мора престати да игнорише позив ЕУ да се формира Савјет министара без политичког условљавања.

Напомињући да БиХ може да испуни критеријуме за чланство у ЕУ у дејтонском оквиру, у Извјештају се наглашава да је Српској драго да је у Мишљењу Европске комисије још једном потврђено да децентрализована структура није неспојива са чланством у ЕУ.

- У савезним и деконцентрисаним државама ЕУ, регије носе виталне надлежности, између осталог и у областима које захтијевају транспозицију директива ЕУ. Федералне и деконцентрисане уставне структуре не спречавају земље да испуне своје обавезе. Када ентитетима буде омогућено да међусобно преговарају, моћи ће да постигну важне договоре, чак и у случају парализе на нивоу БиХ - истиче се у Извјештају и додаје да су 10. октобра Република Српска и ФБиХ усвојиле заједнички четворогодишњи програм друштвено-економских реформи с циљем подстицања раста и конкуренције у складу са препорукама ЕУ.

Са даљим кретањем процеса интеграција, наводи се у Извјештају, Република Српска ће наставити да наглашава мудрост и неопходност уставне структуре успостављене Дејтонским споразумом, којој остаје у потпуности посвећена.

У 22. Извјештају Владе Српске наглашава се да Устав БиХ одражава стабилност и демократску власт у БиХ кроз федеративну, двоентитетску структуру и различите механизме, који су пажљиво конципирани тако да заштите ентитете и три конститутивна народа у БиХ.

Када је ријеч о области правосуђа, Република Српска се слаже са ставовима ЕУ да је потребна значајнија реформа судова и правосуђа у БиХ и поздраваља констатацију у Мишљењу Европске комисије да БиХ мора да ријеши питање страних судија у Уставном суду БиХ.

- Трајно присуство страних судија у Уставном суду БиХ представља повреду суверенитета БиХ и права на самоопредјељење и неспојиво је са европским интеграцијама. Република Српска слаже се са Мишљењем Европске комисије да закони о Суду БиХ и систему Високог судског и тужилачког савјета БиХ, који је наметнуо високи представник, морају бити реформисани у складу са европским стандардима - прецизирано је у Извјештају.

У овом документу се подсјећа да Република Српска од 2011. године до данас ради на реформи правосуђа кроз структурисани дијалог о правосуђу са ЕУ који, нажалост, тек треба да резултира једном реформом.

- Република Српска се слаже са ЕУ да одредбу о смртној казни у Уставу Српске, која никада није примијењена, треба укинути. Једини разлог због којег та одредба није раније укинута јесте опструкција бошњачких странака приликом усвајања нужних уставних измјена - наводи се у тексту.

У Извјештају се наглашава да се Република Српска слаже са ЕУ да БиХ мора да обезбиједи равноправност и недискриминацију за све грађане, укључујући спровођење одлуке Суда за људска права у предмету "Сејдић-Финци" и сродним одлукама.