latinica  ћирилица
04/11/2019 |  09:17 ⇒ 09:55 | Аутор: klix.ba

Престао важити члан Устава Републике Српске о изрицању смртне казне

У посљедњем броју Службеног гласника БиХ објављена је одлука Уставног суда БиХ о смртној казни у Уставу Републике Српске.
Уставни суд БиХ (фото: n1info.com) -
Уставни суд БиХ (фото: n1info.com)

Ријеч је о члану, односно ставу у којем се каже - Смртна казна може се изузетно прописати и изрећи само за најтеже облике кривичних дјела".

Судије врховне судске инстанце утврдиле су да овај члан није у складу са чланом II/2. Устава БиХ у вези са чланом 1. Протокола број 13 уз Европску конвенцију за заштиту људских права и основних слобода, који се односи на укидање смртне казне у свим околностима.

- У складу са чланом 61. став 2. Устава БиХ укида се члан 11. став (2) Устава Републике Српске који гласи - Смртна казна може се изузетно прописати и изрећи само за најтеже облике кривичних дјела.

Укинути члан 11. став (2) Устава Републике Српске, у складу са чланом 61. став (3) Правила Уставног суда, престаје да важи наредног дана од дана објављивања одлуке Уставног суда у "Службеном гласнику БиХ - пише у одлуци која је објављена у Службеном листу БиХ у петак 1. новембра 2019. године.