latinica  ћирилица
04/11/2019 |  11:12 | Аутор: БЕТА

Боливијска опозиција тражи нове изборе

Кандидат опозиције на предсједничким изборима у Боливији Карлос Меса затражио је одржавање нових избора да би се изашло из кризе изазване реизбором социјалисте Ева Моралеса.
Протести против Ева Моралеса - Фото: AP
Протести против Ева МоралесаФото: AP

- Најбоље рјешење за ову кризу, у тренутним околностима, јесу нови избори које би надгледао нови непристрасни изборни орган и које би строго пратила међународна заједница - рекао је јуче Меса на скупу своје странке, Грађанске заједнице, у Ла Пазу.

Меса, центриста који је на челу Боливије био од 2003. до 2005, прошломјесечне изборе је завршио на другом мјесту, с освојених 36,5 одсто гласова у односу на Моралесових 47 одсто.

Предност од више од 10 одсто у односу на првог наредног ривала донела је шефу државе побједу у првом кругу избора. Међутим, опозиција је навела да су избори покрадени и избио је талас демонстрација у којима су најмање двије особе изгубиле живот а 140 је повријеђено.

- Смиривање земље и демократско рјешавање кризе су у рукама Ева Моралеса - рекао је Меса који је своје присталице позвао да и даље "мирно и ненасилно" протестују.

Моралес је освоје противнике оптужио да покушавају да изазову оружани сукоб и да желе "жртве које би убиле полиција и војска". То је био одговор на изјаву Луиса Фернанда Камача, лидера опозиције који је у суботу позвао боливијску војску да "стане уз народ".

Боливијска влада је затражила од Организације америчких држава (ОАС) да истражи гласање, али је опозиција одбацила ту иницијативу. Извјештај ОАС се очекује за двије недјеље.