latinica  ћирилица
04/11/2019 |  12:36 ⇒ 19:52 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Српска жели у ЕУ, напредак успорава неформирање власти

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је да су Српска и БиХ чврсто опредијељене за европске интеграције и да би напредовање ка чланству у заједници европских држава и народа било брже да су на вријеме спроведени резултати парламентарних избора одржаних прије више од годину дана.

Чубриловић је у обраћању учесницима Конференције предсједника парламената земаља југоисточне Европе и држава Вишеградске групе у Будимпешти, која је посвећена проширењу ЕУ, истакао да Српска и БиХ имају снажну жељу да што прије постану пуноправне чланице Уније.

- На том путу постигнути су позитивни резултати и упркос нашим унутрашњим слабостима тај процес је неповратан. У односу на вријеме од само неколико година раније, данас је јавно мњење већински усмјерено ка европским интеграцијама, а нема ниједне политичке странке која је антиевропски опредијељена - рекао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, Народна скупштина Републике Српске је уназад неколико година готово сву легислативу коју доноси ускладила са правним тековинама ЕУ.

- На сједници нашег парламента завршеној прије три дана усвојено је више закона усклађених са прописима ЕУ, као што је Стратегија за унапређење и заштиту права припадника националних мањина у Републици Српској за период од 2020. до 2024. година. То потврђује нашу проевропску оријентацију. И други органи и институције власти у Српској такође су посвећене испуњавању својих обавеза, с циљем што бржег напредовања ка ЕУ - нагласио је Чубриловић.

Према његовим ријечпима, проблем је што на нивоу БиХ још нису конституисани сви органи власти.

- Посебан је проблем што није формиран важан орган извршне власти – Савјет министара, због тога што се његово неформирање највише осјећа управо у координацији активности на попуњавању Упитника Европске комисије, те рјешавања проблема у сфери илегалне миграције са којом је и БиХ суочена већ годину-двије. Ми из Републике Српске не постављамо никакве услове за конституисање Савјета министара и чекамо да иста свијест преовлада и у Федерацији БиХ - рекао је Чубриловић.

Он је додао да ће Народна скупштина Републике Српске максимално одговорно радити на томе да што прије буде формиран Савјет министара и испуњаване друге обавезе у процесу европских интеграција.

- У тим активностима требаће нам помоћ држава чланица ЕУ. Због тога изражавам посебну захвалност државама чланицама Вишеградске групе које су спремне да нам помогну, да у наше име говоре у институцијама ЕУ. Вјерујем да ни колеге из парламената осталих држава запшадног балкана и југоисточне Европе неће имати ништа против тога да се релевантни субјекти из држава Вишеградске групе интензивније укључе у наше напоре да испунимо услове како бисмо и ми били примљени у ЕУ - истакао је Чубриловић.

Он је са жаљењем констатовао да су донесене посљедње одлуке Савјета Европске уније, којима је Албанији и Сјеверној Македонији привремено заустављено напредовање ка ЕУ.

- Уколико то брзо не буде превазиђено може дестимулативно дјеловати на ентузијазам у осталим државама западног Балкана. Да се то не би десило, треба нам јасна перспектива даљњег проширења ЕУ и на све државе Југоисточне Европе. Мање је важно да ли ће се тај процес завршити до 2025. или 2027. године, од наговјештаја да би се он могао редефинисати или условити неким новим елементима или садржајима односа између западнобалканских и држава ЕУ. Нама не одговара идеја такозваног стратешког партнерства, односно парцијалног учешћа у ЕУ, него само интегралног, па макар до њега касније дошли - каже Чубриловић.

Он је додао да због тога подржава изјаву из Будимпеште о проширењу ЕУ коју су подржале државе Вишеградске групе.